Sernik smakuje wyśmienicie, znika z talerza w oka mgnieniu.
Składniki
spodu ciasta:
160g ciasteczek czekoladowych u mnie
ciasteczka z czekoladą i orzechami
30g roztopionego masła
Przygotowanie:
Masło roztopić, zmiksować razem z całymi ciastkami w malakserze.
W wyłożonej papierem tortownicy ( tylko dno) wyłożyć rozkruszone drobno
przygotowane wcześniej ciastka z masłem. Lekko ubić dno tortownicy. Schłodzić w
lodówce.
Tortownicę szczelnie owinąć folią aluminiową, sernik będzie pieczony w
kąpieli wodnej. Tzn. że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub
naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości
formy z pieczonym ciastem U mnie rozmiar tortownicy 24cm.
Składniki
masy serowej:
500g sera białego twarogowego u mnie serek śremski
3 jajka
250ml śmietany kremówki u mnie 36%
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki maki pszennej
Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
Przygotowanie:
Ser zemleć w
maszynce lub tak jak ja przecisnąć w prasce do ziemniaków, zmiksować mikserem z
resztą składników na gładką masę. Nie należy zbytnio napowietrzyć sera aby
podczas pieczenia nadmiernie nie wyrósł i potem gwałtownie opadł.
Przygotowaną
masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, piec ciasto przez
45 minut w 150 stopniach. Gotowy sernik powinien mieć ściętą powierzchnię choć
w środku może się jeszcze wydawać dość luźny.
Po
upieczeniu ciasto schłodzić.
Składniki
na mus czekoladowy:
100g czekolady mlecznej u mnie Goplana
100g czekolady gorzkiej również Goplana
1 łyżka likieru amaretto
3 łyżki wody
30g miękkiego masła
3 jajka
50g cukru pudru
100ml śmietany kremówki 36%
Przygotowanie:
W wyższym
garneczku rozpuścić czekoladę wraz z masłem, wodą oraz amaretto. Najlepiej w kąpieli
wodnej, co zapobiegnie przypaleniu się masy. Gdy masa będzie już gładka odstawić do
przestudzenia.
W między
czasie ubić biała z cukrem pudrem na sztywno a żółtka wmieszać do masy
czekoladowej.
W drugiej
misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać ją do przestudzonej
masy czekoladowej. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aby
nie zakłócić struktury pianki.
Powstały mus
czekoladowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać.
Ciasto
najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować.
Inspiracja:
Moje Wypieki
sernik i jeszcze czekoladowy mus - obłęd przepyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję, to prawda jest pyszny :)
UsuńA gdzie kupiłaś taki piękny talerzyk ?
OdpowiedzUsuńDziękuję, jakiś czas temu w Pepco. Pozdrawiam :)
UsuńCzy sernik moze byc upieczony w tradycyjny sposob zamiast w kapieli wodnej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Ja piekłam w kąpieli wodnej z tej przyczyny, że taki sernik nie opada i równo rosnie :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńWszystko super tylko te surowe jajka w musie... blee
OdpowiedzUsuńA kogel-mogel , krem do tiramisu? Tam również są surowe jajka ? Pozdrwiam
Usuń