Kluseczki
gnocchi, to super odmiana od tradycyjnych kopytek. Idealne do wszelkich sosów,
do szpinaku, pesto czy podawane z tartym parmezanem. Wbrew pozorom nie są
trudne do przygotowania. Do ich wykonania użyłam specjalnej foremki, którą
ostatnio zakupiłam w Tescoma
Składniki:
600g
ugotowanych ziemniaków
80g
maki pszennej, choć dokładna ilość zależy też od gatunku ziemniaków
1
jajko
Szczypta
soli
W
oryginalnym przepisie dodatkowo 30g drobno tartego parmezanu. Ja przygotowałam
kluski bez dodatku sera.
Przygotowanie:
Ugotowane
wcześniej ziemniaki, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać
mąkę, jajko oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto.
Na
posypanej mąką stolnicy przygotować wałeczki o średnicy około 1 cm. Wałeczki
pokroić na równe kawałeczki o długości około 2cm. Kawałki ciasta delikatnie
docisnąć do prążkowanej powierzchni formy i szybkim ruchem przesunąć w dół
tworząc kluseczkę.
Gotować
w posolonej wodzie do wypłynięcia. Porcja na ok. 4 osoby Kluseczki podałam z
sosem pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz