Kruche ciasto z owocami w połączeniu ze śmietaną i chrupiącą bezą, to
ciasto numer jeden w mojej rodzinie. Gdy spróbujecie to ciasto na pewno skradnie Wasze serca/żołądki :)
Składniki na kruche ciasto:
3 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy)
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulkę, owinąć w folię
spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce około godziny.
W między czasie nagrzać piekarnik 190stopni. Ciasto rozwałkować i przełożyć
do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy u mnie 21x31cm z
otwieranym rantem, ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec na złoty kolor około 15 minut.
Wystudzić.
Warstwy
owocowa:
3 malinowe galaretki
500-600g malin u mnie mrożone ( nie rozmrażane wcześniej)
3,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody.
Wystudzić, wsypać zamrożone maliny, wymieszać i tężejącą galaretkę równo
wylać na wypieczone kruche ciasto. Schłodzić.
Warstwa
śmietanowa:
500ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce.
Beza na
górną warstwę:
3 białka
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
50g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną.
Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć
papierem do pieczenia na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami
migdałowymi.
Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego
spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia.
Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić.
Źródło inspiracji:
Moje wypieki
Oj tak, robiłam... Obłędnie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRobiłam,pyszne jest!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto ja robię w wersji z truskawkami , polecam
OdpowiedzUsuńNapewno równie smaczne, wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie
UsuńJak przekładacie bezę na ciasto?
OdpowiedzUsuńZawsze mam z tym problem...
Nie mam problemu z bezą. Ale mam taki mały trik. Piekę bezę na odwrocie blachy takiej samej wielkości jak pieczone ciasto. Smaruję masłem , nakładam papier i na nim rozsmarowuję bezę. Po upieczeniu zsuwam ją z papieru :) Mam nadzieję, że pomogłam :) Miłego dnia :)
Usuńwitam mi beza nie za bardzo wyszła...ale pomyślałam podumałam i położyłam ją na nie całkiem zastygniętą galaretkę,przykryłam warstwą śmietanową na koniec polałam stróżką gorzkiej czekolady na wierzch wygląda imponująco! a jak smakuje...świetny przepis nawet jak przy nim nieco pomajstrowałam.Dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że po mimo lekkiej modyfikacji ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie
UsuńJessu na święta zrobię...
OdpowiedzUsuńU mnie również będzie na święta. Rodzina uwielbia. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNa jaka blache przepis?
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w przepisie piekłam na blasze z otwieranym rantem 21x31, pozdrawiam
UsuńMam pytanie, ciasto jest lepsze w ten sam dzień czy na następny od zrobienia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Myślę, że dnia następnego, chociaż beza najlepsza tego samego dnia :)
UsuńNa Moje Wypieki jest jeszcze Bananowa chmurka - równie pyszna.
OdpowiedzUsuńobłędnie pyszne....polecam...)))))
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam.Niebo w gebie.Goraco polecam.Bardzo dziekuje za ten wspanialy przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych pysznych wypieków :)
UsuńCiasto wygląda cudownie i pewnie tak smakuje. Ile minut trzeba trzymać spód w piekarniku?
OdpowiedzUsuńJest super! Zrobiłam i z pewnością nie ostatni raz. Pychotka 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sie udało i smakowało :) Szkoda, że nie zostawiacie chociaż swojego imienia pozostając anonimową osobą. Byłoby mi bardzo miło zwracać się po imieniu :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńCiasto rewelacja. Wyszło pyszne. Od teraz moje ulubione 😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńJa zrobiłam dzisiaj i wygląda obłędnie. Mam nadzieję że tak samo smakuje i już się nie mogę doczekać aby skosztować tego cuda😋
OdpowiedzUsuńSuper, że się udało a jak smak? mam nadzieje, że się nie zawiodłaś :) Kolejnym razem poproszę o zdjęcie umieszczę je w albumie :) Pozdrawiam słonecznie
UsuńWszystko super , tylko ta brytfanna stanowczo za mała Pani Małgosiu. Jestem właśnie w trakcie robienia tego ciasta , wylałam własnie galaretkę i mało miejsca zostało na śmietanę. Pozdrawiam ....... Ela ......
OdpowiedzUsuńZawsze piekę w tej formie i nigdy nie miałam problemu z warstwami. Szczerze powiem, że jestem zaskoczona :)
UsuńPyszne ciacho.Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
UsuńMy brother recommended I might like this website.
OdpowiedzUsuńHe was entirely right. This post truly madse myy day.
You can not imagine just how much time Ihad spent for this information! Thanks!
Super ciacho ! Właśnie zrobiłam na niedzielę do kawy 😙pycha!!!🤑
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńŚmietanę, serek, śmietan fix razem ubijać? Czy najpierw śmietanę z fix ubijać a późneij dodać serek?
Ubijam śmietanę, prawie do ubitej dodaję serek i na koniec fix, pozdrawiam
UsuńThanmks ffor finally writing about >"Malinowa chmurka z chrupiącą bezą" <Liked it!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się robi, mam nadzieję, że wyjdzie:)
Pozdrawiam :D
Robiłam!!! Pychotaaa!!!😊
OdpowiedzUsuńBeze suszymy na termoobiegu czy gora dol?
OdpowiedzUsuńU mnie góra/dół, pozdrawiam :)
Usuńbardzo fajny przepis, chociaż spowodował u nas sporo stresu, niepokoju i nieodwarcalną traumę u osoby gotującej. A to wszystko przez...no nie zgadniesz. No dobra zgaduj. Niezgadłaś, no to trudno. Chodzi mi o te małe dziady - płatki migdałów. Nawet nie potraficie sobie wyobrazić jak ich zniknięcie wyniszczyło mnie wewnętrznie. To był trudny dzień. Pozdrawiam panią i anarchokapitalistówl.
OdpowiedzUsuńjak długo trwa przygotowanie całego ciasta?
OdpowiedzUsuńW sumie nie trudno policzyć schłodzenie ciasta około 1godziny, 15 minut na pieczenie spodu i beza/suszenie kolejna godzinę+ przygotowanie to w sumie około 3 godzin. Pozdrawiam
UsuńPrzepis Twój Małgosiu jest najlepszy,kruche,rewelacyjne! Bardzo dziękuję.Inne w sieci nie są tak pyszne.Pozdrawiam serdecznie Twoja imienniczka Małgosia
OdpowiedzUsuńKochana bardzo dziękuję Ci za miłe słowa, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń