wtorek, 21 lutego 2017

Malinowa chmurka z chrupiącą bezą




Kruche ciasto z owocami w połączeniu ze śmietaną i chrupiącą bezą, to ciasto numer jeden w mojej rodzinie. Gdy spróbujecie to ciasto na pewno skradnie Wasze serca/żołądki :)
  

Składniki na kruche ciasto:

3 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy)
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą lub woreczek i schłodzić w lodówce około godziny.
W między czasie nagrzać piekarnik 190stopni. Ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy u mnie 21x31cm z otwieranym rantem, ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec na złoty kolor około 15 minut.
Wystudzić.

Warstwy owocowa:

3 malinowe galaretki
500-600g malin u mnie mrożone ( nie rozmrażane wcześniej)
3,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody.
Wystudzić, wsypać zamrożone maliny, wymieszać i tężejącą galaretkę równo wylać na wypieczone kruche ciasto. Schłodzić.

Warstwa śmietanowa:

500ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce.

Beza na górną warstwę:

3 białka
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
50g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi.

Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia.

Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić.






Źródło inspiracji: Moje wypieki

45 komentarzy:

  1. Oj tak, robiłam... Obłędnie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam,pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasto ja robię w wersji z truskawkami , polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno równie smaczne, wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Jak przekładacie bezę na ciasto?
    Zawsze mam z tym problem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam problemu z bezą. Ale mam taki mały trik. Piekę bezę na odwrocie blachy takiej samej wielkości jak pieczone ciasto. Smaruję masłem , nakładam papier i na nim rozsmarowuję bezę. Po upieczeniu zsuwam ją z papieru :) Mam nadzieję, że pomogłam :) Miłego dnia :)

      Usuń
  5. witam mi beza nie za bardzo wyszła...ale pomyślałam podumałam i położyłam ją na nie całkiem zastygniętą galaretkę,przykryłam warstwą śmietanową na koniec polałam stróżką gorzkiej czekolady na wierzch wygląda imponująco! a jak smakuje...świetny przepis nawet jak przy nim nieco pomajstrowałam.Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że po mimo lekkiej modyfikacji ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Jessu na święta zrobię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również będzie na święta. Rodzina uwielbia. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Na jaka blache przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podałam w przepisie piekłam na blasze z otwieranym rantem 21x31, pozdrawiam

      Usuń
  8. Mam pytanie, ciasto jest lepsze w ten sam dzień czy na następny od zrobienia?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dnia następnego, chociaż beza najlepsza tego samego dnia :)

      Usuń
  9. Na Moje Wypieki jest jeszcze Bananowa chmurka - równie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  10. obłędnie pyszne....polecam...)))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wlasnie upieklam.Niebo w gebie.Goraco polecam.Bardzo dziekuje za ten wspanialy przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych pysznych wypieków :)

      Usuń
  12. Ciasto wygląda cudownie i pewnie tak smakuje. Ile minut trzeba trzymać spód w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest super! Zrobiłam i z pewnością nie ostatni raz. Pychotka 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sie udało i smakowało :) Szkoda, że nie zostawiacie chociaż swojego imienia pozostając anonimową osobą. Byłoby mi bardzo miło zwracać się po imieniu :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Ciasto rewelacja. Wyszło pyszne. Od teraz moje ulubione 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Ja zrobiłam dzisiaj i wygląda obłędnie. Mam nadzieję że tak samo smakuje i już się nie mogę doczekać aby skosztować tego cuda😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się udało a jak smak? mam nadzieje, że się nie zawiodłaś :) Kolejnym razem poproszę o zdjęcie umieszczę je w albumie :) Pozdrawiam słonecznie

      Usuń
  16. Wszystko super , tylko ta brytfanna stanowczo za mała Pani Małgosiu. Jestem właśnie w trakcie robienia tego ciasta , wylałam własnie galaretkę i mało miejsca zostało na śmietanę. Pozdrawiam ....... Ela ......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze piekę w tej formie i nigdy nie miałam problemu z warstwami. Szczerze powiem, że jestem zaskoczona :)

      Usuń
  17. Pyszne ciacho.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  18. My brother recommended I might like this website.
    He was entirely right. This post truly madse myy day.
    You can not imagine just how much time Ihad spent for this information! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ciacho ! Właśnie zrobiłam na niedzielę do kawy 😙pycha!!!🤑

      Usuń
  19. Witam.
    Śmietanę, serek, śmietan fix razem ubijać? Czy najpierw śmietanę z fix ubijać a późneij dodać serek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubijam śmietanę, prawie do ubitej dodaję serek i na koniec fix, pozdrawiam

      Usuń
  20. Thanmks ffor finally writing about >"Malinowa chmurka z chrupiącą bezą" <Liked it!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam :)
    Właśnie się robi, mam nadzieję, że wyjdzie:)
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam!!! Pychotaaa!!!😊

    OdpowiedzUsuń
  23. Beze suszymy na termoobiegu czy gora dol?

    OdpowiedzUsuń
  24. bardzo fajny przepis, chociaż spowodował u nas sporo stresu, niepokoju i nieodwarcalną traumę u osoby gotującej. A to wszystko przez...no nie zgadniesz. No dobra zgaduj. Niezgadłaś, no to trudno. Chodzi mi o te małe dziady - płatki migdałów. Nawet nie potraficie sobie wyobrazić jak ich zniknięcie wyniszczyło mnie wewnętrznie. To był trudny dzień. Pozdrawiam panią i anarchokapitalistówl.

    OdpowiedzUsuń
  25. jak długo trwa przygotowanie całego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie trudno policzyć schłodzenie ciasta około 1godziny, 15 minut na pieczenie spodu i beza/suszenie kolejna godzinę+ przygotowanie to w sumie około 3 godzin. Pozdrawiam

      Usuń
  26. Przepis Twój Małgosiu jest najlepszy,kruche,rewelacyjne! Bardzo dziękuję.Inne w sieci nie są tak pyszne.Pozdrawiam serdecznie Twoja imienniczka Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  27. Kochana bardzo dziękuję Ci za miłe słowa, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń