środa, 8 marca 2017

Leśny mech



Leśny mech

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 450g
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa, składniki:

500ml. Śmietany kremówki 30%
1 opakowanie masy śmietanowej , malinowej Dr.Oetker

Dodatkowo: maliny

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i dokładnie na sicie odcisnąć z wody, dodatkowo zblendować.
Piekarnik nagrzać do 170-180stopni, przygotować tortownicę 24cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę, dodać do niej olej, zblendowany szpinak. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i piec 50 minut, do suchego patyczka. Jednak czas należy odpowiednio kontrolować, nie wszystkie piekarniki pieką tak samo.
Po upieczeniu ciasto wystudzić następnie ściąć wierzch, który pokruszyć, będzie to wykończenie góry ciasta. Pozostałe ciasto przekroić na 2 części.
Masę śmietanowa przygotować według przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodając owoce, przełożyć blaty ciasta, ozdabiając górę ciasta okruchami lekko dociskając oraz owocami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz