Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów.
Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką
w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez
okazji smakuje wyśmienicie.
Składniki
biszkoptu:
4
jajka
1
szklanka cukru
¾ szklanki
mąki pszennej
3
łyżki kakao
Szczypta
soli
Przygotowanie:
Białka
ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać
żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką
wmieszać do masy.
Tak
przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko
dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć
papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze.
Nasączenie biszkoptu:
100ml
zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego
Dodatkowo:
Mały
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
50g
tartej gorzkiej czekolady do dekoracji
900ml
schłodzonej śmietanki kremówki
150g
serka mascarpone
2
łyżki cukru pudru
W razie
potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix
dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę.
Składniki
masy:
400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu
350g prawdziwego masła
3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy
300g
małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy
120ml
ajerkoniaku
Przygotowanie:
Miękkie
masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz
na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny
być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła.
Połamane(
nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem.
Składanie
ciasta:
Dopiero po tym czasie będzie można wyłożyć ostatnią warstwę, śmietanę.
Schłodzenie ciasta ma na celu zastygnięcie masy co zabezpieczy przed
wilgocią śmietany i nie rozpuści nam bezików .
Śmietanę ubić z serkiem oraz cukrem pudrem na puszystą masę( opcjonalnie
dodać fix) tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę, wyrównać i posypać tartą
czekoladą. Ponownie schłodzić w lodówce.
Źródło inspiracji Moje Wypieki
Ależ apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńChciałam bym upiec to ciasto czy masa nie jest za słodka ,bo bezy raczej są slodkie
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość słodkie nie da się ukryć ;)
UsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń