Jako,
że moja rodzina należy do mięsożerców zazwyczaj zupy gotuję na wywrze mięsnym i
każdy dostaje wkładkę do swojej porcji :) Ale równie dobrze ta zupa smakuje
przygotowana na bulionie warzywnym.
Składniki:
200g
czerwonej soczewicy
1-2
ząbki czosnku
1
nieduża cebula
2
średniej wielkości marchewki
1
pietruszka, korzeń
kawałek
selera
pół
strąka czerwonej papryki
4
ziemniaki
200g
pomidorów w całości z puszki wraz z częścią zalewy
3
listki laurowe
3
kulki ziela angielskiego
2
spore łyżki masła lub jeśli nie używamy może być olej
pęczek
zielonej pietruszki
sól,
pieprz, maggi do smaku
Przygotowanie:
W garnku
ugotować mięso z przyprawami do miękkości.
W
osobnym garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło na nim podsmażyć
drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w
plasterki, seler, pietruszkę, paprykę w kosteczkę. Razem chwilę podsmażać na maśle.
Zalać
wcześniej przygotowanym wywarem mięsnym w odpowiedniej ilości aby zupa nie było
zbyt gęsta. W razie konieczności doprawić do smaku i gotować razem około 15
minut. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę. Dalej
gotować. Gdy już ziemniaki będą prawie miękkie dodać pokrojone pomidory z
zalewą. Jeszcze chwilę zagotować. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę
pietruszki.
Soczewicy jeszcze nie jadłam :) przyjaciółka mnie namawia, ale nie mogę się przemóc :)
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę soczewicę niż grochówkę na grochu. Wydaje mi się lżejsza, po typowej grochówce nie czuję się najlepiej. Polecam wypróbować, pozdrawiam serdecznie
Usuń