niedziela, 22 kwietnia 2018

Chleb z chrupiącą skórką




Pyszny chlebek z cudownie chrupiącą skórką. Moja rodzina uwielbia jego pyszny smak



Składniki na 2 małe chlebki, ja osobiście piekę 1 duży 

700 g mąki pszennej lub chlebowej
300 ml letniej wody
130 ml letniego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru 


Składniki na pomadę :
100 ml wody
czubata łyżeczka mąki
szczypta soli


Przygotowanie:

Ze składników dobrze wyrobić ciasto aby było gładkie i sprężyste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Włączyć piekarnik na 230stopni .
W tym czasie przygotować pomadę.
Do garnuszka wlać wodę dodać mąkę i sól, zagotować.
Przed pieczeniem posmarować pomadą chleby, które piec w 230st przez 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180stopni i piec jeszcze 30 minut. Chlebek kroić po wystudzeniu.










2 komentarze:

  1. A czy z maki żytniej też ten chlebek wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Z domieszką mąki żytniej oczywiście z samej niestety może być problem.

    OdpowiedzUsuń