Pyszny
chlebek z cudownie chrupiącą skórką. Moja rodzina uwielbia jego pyszny smak
Składniki na 2 małe chlebki, ja osobiście piekę 1 duży
700 g mąki pszennej lub chlebowej
300 ml letniej wody
130 ml letniego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Składniki na pomadę :
100 ml wody
czubata łyżeczka mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Ze składników dobrze wyrobić ciasto aby było gładkie i sprężyste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Włączyć piekarnik na 230stopni .
W tym czasie przygotować pomadę.
Do garnuszka wlać wodę dodać mąkę i sól, zagotować.
Przed pieczeniem posmarować pomadą chleby, które piec w 230st przez 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180stopni i piec jeszcze 30 minut. Chlebek kroić po wystudzeniu.
A czy z maki żytniej też ten chlebek wyjdzie
OdpowiedzUsuńZ domieszką mąki żytniej oczywiście z samej niestety może być problem.
OdpowiedzUsuń