czwartek, 24 maja 2018

Gofry





Świeże truskawki w połączeniu z domowymi goframi, to świetny zestaw na poobiedni podwieczorek




Składniki: porcja na 8 szt

2 jajka
2 łyżki oleju u mnie rzepakowy
1 szklanka mleka
¾ szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru kryształ
Szczypta soli

Dodatkowo do wyboru:

- cukier puder
- bita  śmietana
- ulubione owoce
- dżem

Przygotowanie:

Mleko, wodę, olej oraz żółtka zmiksować dodając mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrami. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec na rumiano około 4-5minut. Po upieczeniu wykładać na kratkę w przeciwnym razie gorące gofry sparują i zrobią się gumowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz