Świeże truskawki w połączeniu z domowymi goframi, to świetny zestaw na
poobiedni podwieczorek
Składniki:
porcja na 8 szt
2 jajka
2 łyżki oleju u
mnie rzepakowy
1 szklanka mleka
¾ szklanki wody
gazowanej
2 szklanki mąki
pszennej
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1łyżeczka cukru
waniliowego
1 łyżeczka cukru
kryształ
Szczypta soli
Dodatkowo
do wyboru:
- cukier
puder
- bita
śmietana
- ulubione
owoce
-
dżem
Przygotowanie:
Mleko,
wodę, olej oraz żółtka zmiksować dodając mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrami.
Na koniec delikatnie wmieszać ubite na pianę białka z dodatkiem szczypty soli.
Wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec na rumiano około 4-5minut. Po upieczeniu wykładać na kratkę w przeciwnym razie gorące gofry sparują i zrobią się gumowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz