wtorek, 18 grudnia 2018

Rolada serowa z pieczarkami i tymiankiem




Przepyszna rolada serowa z pieczarkami oraz soczystym kurczakiem. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Idealna na kolację jako dodatek obiadowy, przekąska a nawet na kanapki.

Składniki:

350g sera żółtego u mnie ulubiony Havarti
5 jajek
300-350g pieczarek
300-350g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczki z kurczaka
1 średniej wielkości cebula
5 łyżek majonezu
Spora garść siekanej natki pietruszki
Sól lub vegetta, pieprz czarny mielony
2 łyżeczki tymianku suszonego
Olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności oczyścić pieczarki drobno posiekać i usmażyć z drobno poszatkowaną cebulką na maśle klarowanym lub na oleju do odparowania powstałego płynu, doprawić do smaku. Dodać natkę pietruszki. Ja tego nie zrobiłam za pierwszym razem ale teraz uważam, że świetnie uzupełnia smak rolady.
Jeśli użyjemy polędwiczek z kurczaka wystarczy każdą lekko rozbić tłuczkiem jeśli użyjemy fileta z piersi kurczaka najlepiej każdy rozkroić wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy rozbić mięso.
Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, w misce roztrzepać jajka dodać starty ser oraz majonez, wymieszać.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem który, lekko  posmarować masłem na nią wylać masę jajeczną z serem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 170stopniach.
Po tym czasie wyjąć ciasto i jeszcze ciepłe oddzielić od papieru ( papieru nie wyrzucać). Na cieście ułożyć surowe mięso posypać przyprawami, na to równomiernie ułożyć podsmażone pieczarki, posypać tymiankiem i zawinąć całość w roladę od szerszego boku.
Zawinąć roladę w papier i zapiekać kolejne 30 minut. I gotowe.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz