Smaczne, aromatyczne ciasto z bananami, do którego nie trzeba
używać miksera. Wystarczy wszystko wymieszać widelcem i gotowe.
Ciasto jest przyjemnie wilgotne, przesycone smakiem powiedziała bym, że drugiego
dnia jest jeszcze lepsze pod warunkiem, że zostanie coś do następnego dnia...
Składniki:
4 dojrzałe
banany
3 jajka
200g masła
lub margaryny do pieczenia
2 szklanki
mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
Szczypta soli
Opcjonalnie: cukier puder do posypania
ciasta
Przygotowanie:
Masło lub
margarynę rozpuścić w rondelku odstawić do wystudzenia.
Obrane
banany 3 szt. pokroić na pół plastry, które wmieszamy do ciasta, 1 na plastry
na górę ciasta.
Przesianą
mąkę wsypać do miski wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz
szczyptą soli.
Dodać
roztrzepane jajka, na koniec wystudzone masło.
Wszystko
dokładnie wymieszać widelcem ma jednolitą masę.
Na koniec
wmieszać pokrojone wcześniej banany.
Całość
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie to keksówka o
wymiarach mierzonych od góry 35x16 ale równie dobre może to być tortownica 25cm
Na górze
ciasta ułożyć plastry banana.
Piec w
nagrzanym piekarniku w 190stopniach przez 50 minut.
Ciasto kroić
po wystudzeniu, dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz