Kilka dni temu podawałam Wam
przepis na smaczne ciasto z dodatkiem bananów.
Teraz po niewielkiej
modyfikacji polecam muffinki bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych z
czekoladą.
Wilgotne i aromatyczne po
prostu pyszne. Będą idealnym poczęstunkiem w Światowym Dniu Muffinka, który przypada na 30 marca
Składniki:
3 dojrzałe banany
3 jajka
200g masła lub margaryny do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4szklanki cukru
3/4szklanki cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
Opcjonalnie: cukier puder lub
czekolada do dekoracji.
U mnie polewa czekoladowa + posypka z pokruszonych wafelków.
Dodatkowo do środka każdej muffiny wcisnęłam po kawałku czekoladowego
wafelka nadzianego kremem karmelowym ale Wy możecie je oczywiście pominąć :)
100g gorzkiej
czekolady+ śmietanka 30-36%
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej dodając śmietankę wg potrzeby – regulując gęstość
polewy.
Przygotowanie:
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku odstawić do wystudzenia.
Obrane banany pokroić w kostkę.
Przesianą mąkę wsypać do miski wraz z cukrem, wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz
szczyptą soli.
Dodać roztrzepane jajka, na koniec wystudzone masło.
Wszystko dokładnie wymieszać widelcem ma jednolitą masę.
Na koniec wmieszać pokrojone wcześniej banany.
Całość przełożyć do przygotowanych foremek 12szt.
Piec w nagrzanym piekarniku w 190stopniach przez około 35 minut.
Muffinki dekorować po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz