Kruche, nie przesłodzone, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem marchewki, z nutą pomarańczy. Idealne do popołudniowej kawy
Składniki:
200g
marchewki startej na drobnych oczkach tarki
400g
mąki pszennej tortowej
200g
masła dobrze schłodzonego
30g
cukru ze skórką pomarańczową
100g
cukru pudru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć, zagnieść, ja to zrobiłam za pomocą
malaksera. Dzięki czemu ciasto uzyskało bardzo ładny pomarańczowy kolor.
Przygotowane
ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w chłodne miejsce, do lodówki na
1 godzinę.
Po
tym czasie schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować,
wycinać dowolne kształty.
Ciastka
układać na blasze z wyposażenia piekarnika ( nie wyrastają dużo większe po upieczeniu) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut w zależności od grubości
ciasta.Porcja na 2 blaszki około 70 ciasteczek w zależności od ich wielkości.
Inspiracja
internet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz