Mama obdarowała mnie większą ilością pora i aby się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową.
Ale nie taką
zwyczajną ale taką z charakterem, pastą
curry i mleczkiem kokosowym. Smakowała bardzo
dobrze
Składniki :
4 sztuki białej części pora
165ml
mleczka kokosowego u mnie Blue Dragon
100-150ml
śmietanki kremówki
2 serki
topione typu bloczek o smaku śmietankowym
2 łyżeczki
zielonej pasty curry
2 łyżki
masła klarowanego
Pęczek szczypiorku
Biały
pieprz, sól do smaku
Dodatkowo na bulion:
1 podwójny
filet z kurczaka z kością i skórą
Włoszczyzna jak
do rosołu
Kilka kulek
ziela angielskiego i liści laurowych
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wcześniej
ugotować bulion około 2 litry.
Por przeciąć
wzdłuż i dokładnie wypłukać. Najczęściej w jego wnętrzu znajduje się dużo
piasku, który później może nam chrzęścić w zębach.
Pokroić go w
cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę
curry następnie podlać bulionem około 1,5litra.
Oczywiście ostrość zupy można
dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy.
Do wywaru z
pora dodać serek topiony i pozwolić mu się ładnie rozpuścić do tego drobno
pokrojony szczypiorek.
Chwilę gotować kolejno dodać mleczko kokosowe, na koniec
gdy serek ładnie się rozpuści a por będzie miękki wtarłam 2-3 kawałki marchewki z
wcześniej ugotowanego bulionu.
Może nie szczególnie
do smaku ale bardzo ładnie prezentuje się w zupie.
Wcześniej ugotowany filet z kurczaka pokroić w
kostkę i dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz na
koniec dodać śmietankę.
Zupę można
podać w towarzystwie makaronu ryżowego lub ryżu jaśminowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz