Wielkanocny
torcik chrzanowy bardzo smaczny, charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na
pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.
Składniki pasty:
5 dużych
jajek kurzych
150g szynki
drobiowej, zetrzeć na tarce na dużych oczkach
3 łyżki
majonezu
1 słoiczek ulubionego
chrzanu
Sól,
odrobina cukru do smaku
Do dekoracji:
Jajka
przepiórcze, koperek
Przygotowanie:
Ugotowane
jajka na twardo, obrać i przełożyć do miski rozdrobnić widelcem, dołożyć majonez
, chrzan i razem zblendować na pastę.
W razie
konieczności doprawić. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco
majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy do dekoracji.
Do reszty
gotowej masy dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać.
Tak
przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego.
Górę ciasta
ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi
oraz koperkiem.
Przygotowanie ciasta:
2 opakowania
ciasta francuskiego
1
roztrzepane jajko
Kilka
łyżeczek płatków migdałowych
Oba ciasta
rozwinąć i nałożyć jedno na drugie.
Przyłożyć
okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26cm i odciąć dwa koła. Każde z
nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Jedno
upiec w całości drugie ( spód ciasta), które będzie na górze , przed pieczeniem
przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze
200stopni do zezłocenia się ciasta około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz