piątek, 12 kwietnia 2019

Wielkanocny torcik chrzanowy z jajem



Wielkanocny torcik chrzanowy bardzo smaczny, charakterny w smaku za sprawą chrzanu. Na pewno nie tylko swoim wyglądem zachwyci wielkanocnych gości przy stole.

Składniki pasty:

5 dużych jajek kurzych
150g szynki drobiowej, zetrzeć na tarce na dużych oczkach
3 łyżki majonezu
1 słoiczek ulubionego chrzanu
Sól, odrobina cukru do smaku

Do dekoracji:
Jajka przepiórcze, koperek

Przygotowanie:

Ugotowane jajka na twardo, obrać i przełożyć do miski rozdrobnić widelcem, dołożyć majonez , chrzan i razem zblendować na pastę.
W razie konieczności doprawić. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta można dołożyć nieco majonezu. Odłożyć 4-5 łyżek masy do dekoracji.
Do reszty gotowej masy dodać potarkowaną wcześniej szynkę i wymieszać.
Tak przygotowaną pastą przełożyć blaty ciasta francuskiego.
Górę ciasta ozdobić rozetkami z pasty oraz ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi oraz koperkiem.

Przygotowanie ciasta:

2 opakowania ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
Kilka łyżeczek płatków migdałowych

Oba ciasta rozwinąć i nałożyć jedno na drugie.
Przyłożyć okrągły talerz lub tortownicę o wielkości 24-26cm i odciąć dwa koła. Każde z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Jedno upiec w całości drugie ( spód ciasta), które będzie na górze , przed pieczeniem przekroić jak pizzę na 8 kawałków. Kolejno upiec w piekarniku w temperaturze 200stopni do zezłocenia się ciasta około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz