sobota, 7 grudnia 2019

Ciastka nadziane pieguski



Pyszne kruche ciasteczka z czekoladą oraz pysznie czekoladowym wnętrzem,  smakują zawsze i wszystkim

Składniki:

300g mąki tortowej Orkiszowej Basia
100g cukru
150g masła
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatkowo:
aromat pomarańczowy
krem czekoladowy typu nutella
gorzka czekolada posiekana nożem w drobną kostkę
  
Porada: 
Przygotowanie ciastek należy rozpocząć od przygotowania kremu do nadziania ciastek. Za pomocą 2 łyżeczek formować małe kulki czekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i nie będzie się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek.

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garneczku, wystudzić.
Do miski wsypać mąkę , sól, cukier, proszek do pieczenia.
Dodać masło a następnie żółtka oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Najpierw w misce wszystko wymieszać następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto do całkowitego połączenia składników.
Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma  arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5mm.
Przy pomocy szklanki wycinać z ciasta kółka, na każdym układać zamrożoną kulkę nutelli, całość zrolować dłońmi w kulkę.
Ciasteczka układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. W każdą kulkę ciasta wcisnąć po kilka kawałeczków wcześniej posiekanej czekolady.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180stopniach na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut na rumiano.
Sugeruję aby przygotować ciasteczka z podwójnej porcji, ponieważ szybko znikają z talerza. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz