wtorek, 3 grudnia 2019

Ciasto na grzańcu

 

Aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe. Idealnie wpasuje się w świąteczne menu.
Piekę je dość często, bo świetnie smakuje a przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych do której należę,  od koleżanki Ewy :)

Składniki:

1 kostka masła 250g  lub margaryny do pieczenia
4 jajka
1i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1i 0,5 szklanki cukru
6 pełnych stołowych łyżek ( to, te do zupy) czerwonego wina „Grzaniec”
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garneczku, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao oraz wino. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru.
Z powstałej masy odlać 0,5szklanki, odstawić.
Do wystudzonej masy w garneczku dodać 4 żółtka , mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na puszysto białka.
Piec w formie keksówce ( 30x12 ) około 50minut.
Należy kontrolować ciasto pod koniec pieczenia, gdyż każdy piekarnik trochę inaczej piecze.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu polać ciasto pozostawioną wcześniej polewą. Dowolnie udekorować



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz