sobota, 5 grudnia 2020

Chleb wiejski na kefirze


Nikt chyba nie zaprzeczy, że nie ma nic lepszego niż świeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony..

Składniki:

 350g Mąka Uniwersalna typ 480

150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850

500ml kefir

2 łyżeczki sól

1 łyżeczka cukru

5g drożdże

 Przygotowanie:

 Do miski wlać kefir i dodać drożdże. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Do tego dodać obie mąki oraz sól i cukier.

Wymieszać, tylko do połączenia się składników, przykryć miskę i odstawić na 8 godzin.

Po 8 godzinach: stolnicę oprósz mąką uniwersalną. Miskę z wyrośniętym ciastem obrócić o 180 stopni i pozwolić, aby ciasto samo wypadło z miski. Resztę ciasta, które ewentualnie pozostanie w misce, wyjąć przy pomocy łyżki.

Złożyć brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka.

Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut.

 Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjąć z niego gorącą blaszkę i położyć na niej chleb wraz z papierem do pieczenia. Wykonać nacięcia na wierzchu bochenka. Blaszkę z chlebem umieścić na środkowej półce piekarnika.

Pieczenie: 15 minut- 230 stopni, 30 minut- 200 stopni.

Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Żródło Tapenda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz