Chrupiące na zewnątrz, w środku delikatne i puszyste. Idealne na słodko np. z miodem ale i na wytrawne kanapki. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
650g mąki pszennej tortowej
250g letniej wody
100 ml mleka
1 jajko
25g świeżych drożdży
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
Około pół szklanki sezamu do posypania
Do smarowania 1łyżka miodu rozcieńczona w 2 łyżkach letniej wody + rozkłócone żółtko
Przygotowanie:
Z drożdży zrobić rozczyn ( do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszyć drożdże dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki) Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, rozkłócone jajko wymieszane w letniej wodzie, pozostały cukier oraz olej. Do tego wyrośnięty rozczyn z drożdży.
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i krótko ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10 porcji (u mnie 115g każda).
Z każdej porcji formować wałeczki o długości ok. 60 cm, (lekko oprószyć mąką) każdy składać na pół i zapleść/skręcić razem, następnie połączyć ze sobą końce tworząc okrąg. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200* C. Wyrośnięte bajgle posmarować, za pomocą pędzelka, wodą z miodem i żółtkiem oraz posypać sezamem.
Przygotowane
bajgle piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, wystudzić na kratce.
Źródło inspiracji:mojewypiekiinietylko.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz