piątek, 15 stycznia 2021

Bajgle tureckie

 
 

Chrupiące na zewnątrz, w środku delikatne i puszyste. Idealne na słodko np. z miodem ale i na wytrawne kanapki. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)

  Składniki:

650g mąki pszennej tortowej

250g letniej wody

100 ml mleka

1 jajko

25g świeżych drożdży

2 łyżki stołowe oleju rzepakowego

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 Dodatkowo:

Około pół szklanki sezamu do posypania

Do smarowania 1łyżka miodu rozcieńczona w 2 łyżkach letniej wody + rozkłócone żółtko

 Przygotowanie:

 Z drożdży zrobić rozczyn ( do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszyć drożdże dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki) Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, rozkłócone jajko wymieszane w letniej wodzie, pozostały cukier oraz olej. Do tego wyrośnięty rozczyn z drożdży.

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

 Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i krótko ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 10 porcji (u mnie 115g każda).

Z każdej porcji formować wałeczki o długości ok. 60 cm, (lekko oprószyć mąką) każdy składać na pół i zapleść/skręcić razem, następnie połączyć ze sobą końce tworząc okrąg. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200* C. Wyrośnięte bajgle posmarować, za pomocą pędzelka, wodą z miodem i żółtkiem oraz posypać sezamem.

Przygotowane bajgle piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, wystudzić na kratce.

 



Źródło inspiracji:mojewypiekiinietylko.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz