niedziela, 14 lutego 2021

Wieprzowina po azjatycku na ostro

Metodą prób i błędów powstał naprawdę pyszny makaron z wieprzowiną. Moi synowie zachwyceni i na pewno wpisuje się w nasze menu na stałe. Zdjęcia oczywiście do poprawki, bo tylko te, w wersji roboczej zdążyłam zrobić ;)

Składniki:

700g mięsa z karkówki wieprzowej

2 średniej wielkości cebule

1 szklanka wody

1/3 szklanki białego cukru

2 łyżki sosu rybnego

3-4 łyżki sosu sojowo-grzybowego lub ciemnego sojowego

1 łyżeczka lub więcej sosu sambal oelek

2 łyżki przyprawy pięć smaków

3 łyżki drobno pokrojonego szczypioru

Olej rzepakowy do smażenia

1op. warzywnej mieszanki chińskiej

 Dodatkowo:

U mnie makaron nitki (do spaghetti) równie dobrze może to być ryż jaśminowy

 Przygotowanie:

Makaron/ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć chwilę warzywa aby zostały jeszcze lekko chrupiące, odstawić.

Mięso pokroić na cienkie paski zamarynować na 20minut w sosie sojowo-grzybowym, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, w woku lub dużej patelni do momentu aż zmięknie po czym dodać pokrojoną w duże paski cebulę. Razem smażyć aż cebula straci surowość.  Jeśli zostanie sosu z marynowania dodać do mięsa.
Odstawić na bok.

Do małego garneczka wsypać cukier oraz  ¼ ilości wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż zrobi się karmelowy kolor. Dodać pozostałą wodę dokładnie mieszać i dalej gotować do lekkiego odparowania i zgęstnienia.

Do usmażonego wcześniej mięsa dodać karmelowy syrop, przygotowane warzywa, sos rybny, przyprawę chińską 5smaków oraz ostry sos.

Całość podsmażyć kilka minut do połączenia składników.

Podałam wymieszane z makaronem oraz obficie posypane pokrojonym drobno szczypiorem.




Inspiracja internetchińskieprzepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz