sobota, 25 września 2021

Galaretkowiec

 Ostatnio jakoś mniej było mnie na blogu ale na przeprosiny przychodzę do Was z pysznym deserem. Na pewno nie jedna osoba wróci smakiem do swojego dzieciństwa a te osoby, które nie znają jego smaku zachęcam do przygotowania :)

 Składniki:

1litr niesłodzonego, zagęszczonego mleczka (kartonik, puszka)

4 galaretki o różnych smakach, kolorach

3 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

5 łyżek żelatyny do deserów

Przygotowanie:

Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 1 ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać odstawić do stężenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

Gdy mamy już gotowe galaretki można przejść do kolejnego etapu przygotowania deseru.

Mleko przelać do garnka wsypać do niego oba cukry, podgrzać do rozpuszczenia cukru.

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki zwykłego mleka lub śmietanki, dodać do garnka z gorącym mleczkiem z cukrami i dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Każdą z galaretek pokroić w kosteczkę, wyłożyć ją do formy, w której będzie przygotowany deser po czym zalać przygotowanym wcześniej mleczkiem z żelatyną, lekko wymieszać.

Odstawić do lodówki do stężenia.

Do przygotowania tego deseru można użyć specjalnej formy do deserów na zimno, prostokątnej keksówki, formy do babki z kominkiem czy małych silikonowych foremek na muffiny.


 

1 komentarz:

  1. Jak pięknie Ci wyszedł galaretkowiec:D Magia kolorów! Chyba żal było zjadać takie dzieło:D

    OdpowiedzUsuń