Tradycyjnie na tłusty czwartek pieczemy, smażymy pączki, chruściki, róże karnawałowe lub faworki.
A przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych do której należę i w miarę swoich możliwości czasowych też tam się udzielam :)
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
7g drożdży instant
3 duże jajka
1 szklanka mleka
100 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 płaskie łyżki cukru
duża szczypta soli
1 łyżka
spirytusu
olej
rzepakowy lub czysty smalec do smażenia
cukier puder
do posypania
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsypać do misy miksera dodać sól, cukier, drożdże,
rozbełtane jajka oraz spirytus. Masło rozpuścić w mleku gdy będą ciepłe ale już
nie gorące dodać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć
do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia do
podwojenia objętości/około godziny.
Po
wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią aby je odgazować, przełożyć na podsypany
mąką blat, chwilę przerobić/zagnieść. Następnie rozwałkować na prostokąt i ciąć nożem lub radełkiem na paski.
Po środku każdego zrobić nacięcie i przeplatać jeden koniec paska przez środek.
Smażyć na
rozgrzanym oleju/smalcu z obu stron na złoty kolor.
Wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze tego samego dnia po upieczeniu.
Jeśli chodzi zaś o wykonanie róż karnawałowych wystarczy wyciąć z ciasta 3 różnej wielkości kółka szklanką, literatką oraz kieliszkiem ułożyć jeden na drugim dociskając środek i nacinając nożykiem płatki. W czasie pieczenia pięknie ciasto się rozwarstwia tworząc kwiat. Po upieczeniu środek wypełnić ulubionym dżemem lub marmoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz