Sałatka gyros, to sałatka,
która sprawdza się na każdej imprezie
Składniki:
2-3
filety z kurczaka
4-5
ogórki konserwowe średniej wielkości
1 puszka
kukurydzy
przyprawa kebab i gyros używam
Kamis
1 kapusta
pekińska średniej wielkości
Majonez, ketchup
pikantny ilości w/w uznania
1 duża
czerwona cebula
1
saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w
kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab
( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy.
Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a
kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu
jak dla mnie daje smak idealny.
Doprawione mięso najlepiej
odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut aby przeszło smakami. Po tym czasie
wyjąć mięso i podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Po wystudzeniu mięso ułożyć
w salaterce/misce w której będzie podana sałatka polać ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek
konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę
majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta
pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem
Mój sos czosnkowy: duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u
mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do
smaku. Sos przekładam do słoiczka i chłodzę w lodówce. Zawsze robię więcej i
mam gotowy, zawsze pod ręką kiedy najdzie nas ochota.
klasyka pyszności imprezowej
OdpowiedzUsuń