niedziela, 11 grudnia 2016

Sałatka gyros




Sałatka gyros, to sałatka, która sprawdza się na każdej imprezie



Składniki:

2-3 filety z kurczaka
4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości
1 puszka kukurydzy
przyprawa kebab i gyros używam Kamis
1 kapusta pekińska średniej wielkości
Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania
1 duża czerwona cebula
1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny.
Doprawione mięso najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut aby przeszło smakami. Po tym czasie wyjąć mięso i podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Po wystudzeniu mięso ułożyć w salaterce/misce w której będzie podana sałatka polać  ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem

Mój sos czosnkowy: duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos przekładam do słoiczka i chłodzę w lodówce. Zawsze robię więcej i mam gotowy, zawsze pod ręką kiedy najdzie nas ochota.


1 komentarz: