Pyszne, rozpływające się w ustach ptasie mleczko z brzoskwiniami.
Składniki:
1 szklanka
mąki pszennej Basia
0,5 szklanki
wiórków kokosowych
1 szklanka
suchego maku
1 szklanka
cukru
6 jajek
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2 łyżki
oleju+2łyżki gorącej wody
Żółtka energicznie
roztrzepać z 2 łyżkami oliwy oraz z łyżkami gorącej wody.
Mikserem ubić białka z cukrem do puszystości dodać
przygotowane wcześniej żółtka.
Do tego
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już
masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno)
blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po
upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2
placki.
Masa:
0,5litra
śmietanki kremówki
400gram
jogurt typu greckiego
250gram
serka mascarpone
3 sztuki
galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody
3 łyżeczki
cukru waniliowego
Opcjonalnie owoce, u mnie 5 połówek brzoskwiń z
puszki pokrojonych w kosteczkę
Galaretki
rozpuścić w wodzie i wystudzić. W miedzy czasie ubić mikserem śmietankę z
cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się
połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę
owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy
zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie
polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa
100gram
czekolada mleczna
100gram
czekolada mleczna
180-200ml
śmietanka kremówka
Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając
stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy.
Idealne domowe ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Czy zamiast maku można dodać kolejną porcję wiórków kokosowych?
OdpowiedzUsuńRaczej nie.Obawiam się, że ciasto stanie się ciężkie i nie da się przekroić.
OdpowiedzUsuń