sobota, 7 stycznia 2017

Metrowiec



Pyszne, aromatyczne i wilgotne ciasto. Choć jest z nim nieco zabawy smak  rekompensuje czas poświęcony przy jego przygotowaniu. W zależności pod jakim kątem je pokroimy każdy kawałek ciasta może wyglądać inaczej :)

Ciasto składniki:

8 jaj
40dag cukru pudru
40 dag mąki pszennej
20 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodając ciepłą wodę i olej.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać w ciasto.
Dokładnie wymieszane ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao.
Piec każde osobno w wąskich foremkach w temperaturze 170stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Krem składniki:

4 szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 ½ kostki masła lub margaryny do pieczenia typu Palma lub Kasia

Przygotowanie:
3 szklanki mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąkami, dodać do gotującego się mleka, zagotować i wystudzić.
Masło lub margarynę utrzeć dodając porcjami zimny budyń.

Składanie ciasta:

Upieczone wcześniej i wystudzone ciasta pokroić na równej grubości kromki. Układać na przemian, przekładając dość obficie masą. Resztą masy wysmarować złożone ciasto i dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i grubo siekane migdały.
W całej okazałości ciasta wychodzi dobre 60cm o wadze 3 kg.









Źródło: 103 Ciasta Siostry Anastazji

3 komentarze: