Pyszne,
aromatyczne i wilgotne ciasto. Choć jest z nim nieco zabawy smak rekompensuje czas poświęcony przy jego
przygotowaniu. W zależności pod jakim kątem je pokroimy każdy kawałek ciasta
może wyglądać inaczej :)
Ciasto składniki:
8 jaj
40dag cukru
pudru
40 dag mąki
pszennej
20 łyżek
oleju
10 łyżek
ciepłej wody
2 łyżki
kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka
utrzeć z cukrem, dodając ciepłą wodę i olej.
Dodać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z
białek, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać w ciasto.
Dokładnie
wymieszane ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao.
Piec każde
osobno w wąskich foremkach w temperaturze 170stopni przez około 40 minut, do
suchego patyczka.
Krem składniki:
4 szklanki
mleka
1 ½ szklanki
cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki mąki
pszennej
1 ½ kostki
masła lub margaryny do pieczenia typu Palma lub Kasia
Przygotowanie:
3 szklanki
mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąkami, dodać do gotującego
się mleka, zagotować i wystudzić.
Masło lub
margarynę utrzeć dodając porcjami zimny budyń.
Składanie ciasta:
Upieczone
wcześniej i wystudzone ciasta pokroić na równej grubości kromki. Układać na
przemian, przekładając dość obficie masą. Resztą masy wysmarować złożone ciasto
i dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i grubo siekane migdały.
W całej okazałości
ciasta wychodzi dobre 60cm o wadze 3 kg.
Źródło: 103
Ciasta Siostry Anastazji
Pyszny.Piekę dość często/
OdpowiedzUsuńA nie jest suche?
OdpowiedzUsuńNie, przełozone masą jest idealne.Nie jest suche ani zapychające. Pozdrawiam
UsuńWygląda super! Upiekę za tydzień, bo dzisiaj już zrobiłam szarlotkę.
OdpowiedzUsuńLusi
Bardzo się cieszę :) Planuję metrowca na 1 listopada cała rodzinka się u mnie zjawi to z chęcią zjedzą i porcja przy okazji duża :)Pozdrawiam
UsuńPyszny ⚘⚘⚘⚘
OdpowiedzUsuń