sobota, 7 stycznia 2017

Metrowiec



Pyszne, aromatyczne i wilgotne ciasto. Choć jest z nim nieco zabawy smak  rekompensuje czas poświęcony przy jego przygotowaniu. W zależności pod jakim kątem je pokroimy każdy kawałek ciasta może wyglądać inaczej :)

Ciasto składniki:

8 jaj
40dag cukru pudru
40 dag mąki pszennej
20 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodając ciepłą wodę i olej.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać w ciasto.
Dokładnie wymieszane ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao.
Piec każde osobno w wąskich foremkach w temperaturze 170stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka.

Krem składniki:

4 szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 ½ kostki masła lub margaryny do pieczenia typu Palma lub Kasia

Przygotowanie:
3 szklanki mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąkami, dodać do gotującego się mleka, zagotować i wystudzić.
Masło lub margarynę utrzeć dodając porcjami zimny budyń.

Składanie ciasta:

Upieczone wcześniej i wystudzone ciasta pokroić na równej grubości kromki. Układać na przemian, przekładając dość obficie masą. Resztą masy wysmarować złożone ciasto i dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i grubo siekane migdały.
W całej okazałości ciasta wychodzi dobre 60cm o wadze 3 kg.









Źródło: 103 Ciasta Siostry Anastazji

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie, przełozone masą jest idealne.Nie jest suche ani zapychające. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda super! Upiekę za tydzień, bo dzisiaj już zrobiłam szarlotkę.
    Lusi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Planuję metrowca na 1 listopada cała rodzinka się u mnie zjawi to z chęcią zjedzą i porcja przy okazji duża :)Pozdrawiam

      Usuń