Witam się
dzisiaj z Wami pysznym sernikiem. Zazwyczaj przygotowuję go z brzoskwiniami i
właśnie taki gościł na Naszym świątecznym stole. Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika
znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie
smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką.
Składniki, ciasto:
1 kostka
masła 250g
3 szklanki
mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
¾ szklanki
cukru
Dodatkowo:
Puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Wszystko
razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na
blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia.
Na ciasto
wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5
białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze
schłodzonego ciasta.
Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. Wym. blachy 38x25cm
Masa serowa:
1 kg sera
twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków)
1 całe jajko
1 budyń
waniliowy ( proszek) 40g
1 szklanka
cukru
0,5 kostki
masła ( 125g)
Przygotowanie:
Ser
przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Masło utrzeć z cukrem oraz
całym jajkiem miksując mikserem dodawać ser. Wymieszać na jednolitą masę.
Pyszna sernikowa klasyka:)
OdpowiedzUsuń