niedziela, 8 stycznia 2017

Kurczak a'la królik





Dziś u mnie na obiad kurczak a'la królik duszony w śmietanie z tymiankiem i rozmarynem. Mięso wychodzi bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne.

Składniki:

5 ćwiartek z kurczaka
Spora garść tymianku oraz rozmarynu
Sól, pieprz do smaku
Czosnek świeży lub granulowany
Mąka
2 duże cebule
Śmietanka 30-36%
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Z ćwiartek z kurczaka zdjąć skórę ( nie będzie już nam potrzebna), mięso posolić, natrzeć czosnkiem, posypać obficie pieprzem , rozmarynem oraz tymiankiem.
Najlepiej odłożyć przyprawione mięso na przynajmniej 30minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie obtoczyć mięso w mące, obsmażyć na złoty kolor na gorącym oleju i przełożyć do szerszego rondla.
Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa podsmażyć drobno posiekane 2 spore cebule, dorzucając 4-5 liści laurowych oraz 4-5 kulek ziela angielskiego. Gdy cebula się zeszkli podlać ciepłą wodą (około ¾ szklanki), ewentualnie doprawić i podlać tym mięso.
Dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietanką 30-36% i obficie posypać zieleniną koperkiem lub natką pietruszki.
Mięso wychodzi bardzo smaczne aromatyczne i delikatne.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz