Dziś u mnie na obiad kurczak a'la
królik duszony w śmietanie z tymiankiem i rozmarynem. Mięso
wychodzi bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne.
Składniki:
5 ćwiartek z kurczaka
Spora garść tymianku oraz rozmarynu
Sól, pieprz do smaku
Czosnek świeży lub granulowany
Mąka
2 duże cebule
Śmietanka 30-36%
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Z ćwiartek z
kurczaka zdjąć skórę ( nie będzie już nam potrzebna), mięso posolić, natrzeć
czosnkiem, posypać obficie pieprzem , rozmarynem oraz tymiankiem.
Najlepiej
odłożyć przyprawione mięso na przynajmniej 30minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie
obtoczyć mięso w mące, obsmażyć na złoty kolor na gorącym oleju i przełożyć do
szerszego rondla.
Na
pozostałym oleju po smażeniu mięsa podsmażyć drobno posiekane 2 spore cebule,
dorzucając 4-5 liści laurowych oraz 4-5 kulek ziela angielskiego. Gdy cebula
się zeszkli podlać ciepłą wodą (około ¾ szklanki), ewentualnie doprawić i podlać
tym mięso.
Dusić pod
przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietanką 30-36% i obficie posypać
zieleniną koperkiem lub natką pietruszki.
Mięso wychodzi bardzo smaczne aromatyczne i delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz