Bardzo smaczne kremowe ciasto, z masą kawową. Nie za słodkie i delikatnie przełamane domową konfiturą z czarnej porzeczki.
Składniki biszkoptu:
9 jajek
2 szklanki
mąki pszennej
2 szklanki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao
2 łyżka oleju
Żółtka
oddzielić od białek.
Białka ubić mikserem
na sztywno, pojedynczo dodając żółtka, cukier oraz olej. Na koniec dodać mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać ręcznie. Ciasto wylać na blachę
38x25 ( dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia), piec ok 20 minut w 170 stopniach.
Po
wystudzeniu zdjąć papier, przekroić biszkopt na 3 blaty.
Masa serowa
Składniki:
600g serka
homogenizowanego u mnie Jogobella
150g cukru
1 cukier
waniliowy ( 3 łyżeczki)
600ml
śmietanki kremówki 30-36%
125g kawy
czekoladowej cappuccino
3 łyżeczki
naturalnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek
żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody
Dodatkowo:
Do posypania
ciasta kakao
Wykonanie:
Śmietanę
ubić na sztywno dodając do niej obie kawy.
Przygotować
żelatynę.
Ser
zmiksować z cukrami do którego wlać powoli jeszcze ciepłą żelatynę.
Zazwyczaj przed
połączeniem żelatyny z serkiem hartuję ją dodając do naczynia z żelatyną łyżkę
sera co zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka.
Do sera
dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy porcjami
na biszkopty. Dowolnie dekorujemy
wierzch ciasta posypując kakao .
Masa dość
szybko tężeje więc przekrawam blaty, pierwsze 2 oprócz górnego nasączam,
smaruję konfiturą aby móc szybko i sprawnie złożyć ciasto.
ale smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest naprawdę smaczne i lekkie :)
Usuń