środa, 11 stycznia 2017

Sernik z brzoskwiniami



Witam się dzisiaj z Wami pysznym sernikiem. Zazwyczaj przygotowuję go z brzoskwiniami i właśnie taki gościł na Naszym świątecznym stole.  Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak  powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką.



Składniki, ciasto:

1 kostka masła 250g
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru

Dodatkowo:

Puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia.
Na ciasto wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5 białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta.
 Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. Wym. blachy 38x25cm

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków)
1 całe jajko
1 budyń waniliowy ( proszek) 40g
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła ( 125g)

Przygotowanie:

Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Masło utrzeć z cukrem oraz całym jajkiem miksując mikserem dodawać ser. Wymieszać na jednolitą masę.







1 komentarz: