Mam dziś dla
Was propozycję zupy rybnej. Ale nie takiej zwyczajnej. Ta jest z pomidorami i
cukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :)
Przygotowując
tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja czy w domu czy od znajomych
wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar.
Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego.
Składniki:
70dag fileta
z dorsza
ok 1- 1,5litra
wywaru
2 średniej
wielkości pomidory
1-2 małe
cukinie zielone
1 puszka
krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego
1 średniej
wielkości marchewka
1 cebula
Pęczek zielonej
pietruszki
Sól, pieprz
do smaku opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne
Szczypta oregano
oraz szczypta granulowanego czosnku do smaku
Olej do
smażenia
Przygotowanie:
Na
rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w
cienkie plasterki. Chwilę razem podsmażyć. Do tego dodać pomidory z puszki oraz
pokrojoną ze skórką cukinię u mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem
przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym
czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki
pomidor pokrojony w kostkę. Całość jeszcze chwilę gotować, obficie posypać posiekaną
natką pietruszki. W razie konieczności można uszlachetnić zupę śmietanką 30%.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, jest bardzo smaczna :) również serdecznie pozdrawiam
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, polecam zupkę :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń