piątek, 9 grudnia 2016

Zupa rybna z pomidorami i cukinią





Mam dziś dla Was propozycję zupy rybnej. Ale nie takiej zwyczajnej. Ta jest z pomidorami i cukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :)
Przygotowując tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja czy w domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego.

Składniki:

70dag fileta z dorsza
ok 1- 1,5litra wywaru
2 średniej wielkości pomidory
1-2 małe cukinie zielone
1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego
1 średniej wielkości marchewka
1 cebula
Pęczek zielonej pietruszki
Sól, pieprz do smaku opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne
Szczypta oregano oraz szczypta granulowanego czosnku do smaku
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Chwilę razem podsmażyć. Do tego dodać pomidory z puszki oraz pokrojoną ze skórką cukinię u mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę. Całość jeszcze chwilę gotować, obficie posypać posiekaną natką pietruszki. W razie konieczności można uszlachetnić zupę śmietanką 30%.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz