Aromatyczne,
kruche babeczki wypełnione pysznym cytrynowym budyniem. Idealne do kawki.
Nadziane babeczki
3 szklanki
mąki pszennej
200g masła
0,5 szklanki
cukru pudru
4 żółtka
2 łyżki
kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
Szczypta soli
Dodatkowo cukier
puder do posypania gotowych babeczek oraz masło i mąka do przygotowania foremek.
Nadzienie:
400ml mleka
1 budyń
cytrynowy z firmy Cykoria
Przygotowanie:
Ugotować
budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia
Składniki
ciasta szybko zagnieść do połączenia składników.
Przygotowane
ciasto rozwałkować na ok 3-4mm, wykrawać ciasto i wyklejać uprzednio
przygotowane foremki ( wysmarować masłem i obsypać mąką).
Do każdej z
nich nałożyć sporą łyżeczkę budyniu, zaklejać wykrojonym krążkiem ciasta. Piec
na złoty kolor około 25minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu oprószyć cukrem
pudrem. Z porcji wyszło 25 babeczek. Miałam różne wielkości. Trochę z nimi roboty ale naprawdę warto dla ich smaku :)
uwielbiam takie babeczki z budyniem :)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina się w nich zakochała :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń