Smaczna mocno cytrynowa babka. Nawet po 2-3 dniach od upieczenia nie jest sucha.
Składniki:
3-4
jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
3/4
szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Otarta
skórka z jednej cytryny
Sok z
połowy cytryny
szczypta soli
szczypta soli
Lukier cytrynowy
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki soku z cytryny
Cukier
puder wsypać do miseczki dodać sok z cytryny i utrzeć na gładko.
Ja
robię to kulką do ciasta.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Formę do
pieczenia natłuścić i obsypać mąką.
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno jogurt, olej, sok z cytryny.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej, dodać otartą skórkę
z cytryny oraz szczyptę soli. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki,
piec 35-40 minut. Po wystudzeniu babkę polukrować.
Musiała być pyszna. Uwielbiam cytrynowe babeczki :)
OdpowiedzUsuńO, tak była wyśmienita.
OdpowiedzUsuń