środa, 5 kwietnia 2017

Babka mocno cytrynowa


Smaczna mocno cytrynowa babka. Nawet po 2-3 dniach od upieczenia nie jest sucha.


Składniki:

3-4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Otarta skórka z jednej cytryny
Sok z połowy cytryny
szczypta soli

Lukier cytrynowy

3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki soku z cytryny

Cukier puder wsypać do miseczki dodać sok z cytryny i utrzeć na gładko.
Ja robię to kulką do ciasta.

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia natłuścić i obsypać mąką.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno jogurt, olej, sok z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej, dodać otartą skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, piec 35-40 minut. Po wystudzeniu babkę polukrować.





2 komentarze: