Ogórki małosolne i ogórki kiszone, to właściwie ten sam przepis. Z tą różnicą, że na kiszone trzeba poczekać około 2-3 tygodni a małosolne są gotowe do zjedzenia już po około 3 dniach. Najlepszy czas na kiszone i przetwory zimowe będzie dopiero przełom lipca/sierpnia.
Składniki:
Na słoik:
ogórki, najlepiej jednakowej wielkości
koper, do zimowych przetworów dodaję baldachimy kopru
kilka kawałków
chrzanu
3-4 ząbki
czosnku, można więcej jeśli lubicie
można również dodać liść chrzanu lub wiśni
Zalewa: na 1 litr wody( używam mineralną
marketową 5l) + 1 czubata łyżka soli =wymieszać ( bez konieczności gotowania) Przyprawy
oraz ogórki ułożyć w słoiku zalać przygotowaną zalewą i już. Po kilku dniach
będziemy mogli wcinać pyszne, chrupiące małosolne ogórki.Na zimowe przetwory przygotowane słoiki z ogórkami zostawić kilka dni w kuchni do momentu kiedy przestaną już tak ostro odrabiać wtedy przenieść do chłodnego miejsca/piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz