piątek, 28 kwietnia 2017

Ogórki małosolne, kiszone na zimę



Ogórki małosolne i ogórki kiszone, to właściwie ten sam przepis. Z tą różnicą, że na kiszone trzeba poczekać  około 2-3 tygodni a małosolne są gotowe do zjedzenia już po około 3 dniach.  Najlepszy czas na kiszone i przetwory zimowe będzie dopiero przełom lipca/sierpnia.

Składniki:

Na słoik:  ogórki, najlepiej jednakowej wielkości
koper, do zimowych przetworów dodaję baldachimy kopru
kilka kawałków chrzanu
3-4 ząbki czosnku, można więcej jeśli lubicie
można również dodać liść chrzanu lub wiśni

Zalewa: na 1 litr wody( używam mineralną marketową 5l) + 1 czubata łyżka soli =wymieszać ( bez konieczności gotowania) Przyprawy oraz ogórki ułożyć w słoiku zalać przygotowaną zalewą i już. Po kilku dniach będziemy mogli wcinać pyszne, chrupiące małosolne ogórki.Na zimowe przetwory przygotowane słoiki z ogórkami zostawić kilka dni w kuchni do momentu kiedy przestaną już tak ostro odrabiać wtedy przenieść do chłodnego miejsca/piwnicy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz