Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem wiśni, pachnące rumem.Uważam, że najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Składniki:
125g masła lub margaryny do pieczenia
3 jajka (białka osobno)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml wody
100 ml wody
1 szklanka
cukru
2 płaskie łyżki kakao
2 płaskie łyżki kakao
kilka kropel rumowego olejku
200g dowolnego dżemu u mnie domowy wiśniowy plus garść wiśni deserowych (można użyć mrożonych)
200g dowolnego dżemu u mnie domowy wiśniowy plus garść wiśni deserowych (można użyć mrożonych)
Przygotowanie:
Masło, wodę,
cukier i kakao rozpuścić w rondelku, chwilkę razem gotować na małym ogniu . Odstawić
aby masa wystygła.
Do
wystudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do tego dodać dżem, olejek oraz na
koniec wmieszać już ręcznie pianę z ubitych białek. Całość mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto
piekłam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia 50minut w 180
stopniach do suchego patyczka.
Pysznie i pięknie wygląda Twoje ciacho ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie :) Wiśnie i aromat rumu - musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie
UsuńWassup, eu verificar seu blog cada semana.
OdpowiedzUsuńSeu histórias estilo é espirituoso, manter o bom
trabalho !