sobota, 22 kwietnia 2017

Czekoladowe ciasto z wiśniami, pachnące rumem





Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem wiśni, pachnące rumem.Uważam, że najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.


Składniki:

125g masła lub margaryny do pieczenia
3 jajka (białka osobno)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 ml wody
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki kakao
kilka kropel rumowego olejku
200g dowolnego dżemu u mnie domowy wiśniowy plus garść wiśni deserowych (można użyć mrożonych)

Przygotowanie:

Masło, wodę, cukier i kakao rozpuścić w rondelku, chwilkę razem gotować na małym ogniu . Odstawić aby masa wystygła.
Do wystudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do tego dodać dżem, olejek oraz  na koniec wmieszać już ręcznie pianę z ubitych białek. Całość mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.

Ciasto piekłam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia  50minut w 180 stopniach do suchego patyczka. 

  

4 komentarze:

  1. Pysznie i pięknie wygląda Twoje ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda rewelacyjnie :) Wiśnie i aromat rumu - musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń