Bardzo
smaczna, bogata w smaki babka jak i też
bardzo dekoracyjnie wyglądająca na talerzu
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
250g margaryny do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy 38g
1 niepełna szklanka
suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Kilka kropel ulubionego olejku
Przygotowanie:
Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę
dodając kolejno żółtka.
Następnie dodać
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet i proszek do pieczenia.
Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek i olejek.
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno wykładać do wysmarowanej
masłem i wysypanej mąką foremki/ keksówki o rozmiarze 34x12 mierzona po rancie
- pierwsza część bez dodatków
- druga część wymieszana z kakao
- trzecia część wymieszana z kisielem (osobiście
dodałam jeszcze kilka kropel czerwonego barwnika)
- czwartą warstwą jest ciasto wymieszane z makiem.
Tak wyłożone warstwy ciasta przeciąć nożem wzdłuż
foremki, po środku co sprawi, że po
upieczeniu uzyskamy ładny wzór z poszczególnych warstw.
Piec około 50 minut, do suchego patyczka w temperaturze
180stopni.
Śliczna babka :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam i życzę miłego dnia ;)
OdpowiedzUsuń