sobota, 8 kwietnia 2017

Babka tulipan



Bardzo smaczna, bogata w smaki babka  jak i też bardzo dekoracyjnie wyglądająca na talerzu
Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
250g margaryny do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy 38g
1  niepełna szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Kilka kropel ulubionego olejku

Przygotowanie:

Margarynę z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę dodając kolejno żółtka.
Następnie  dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej oraz ocet i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek i olejek.

Ciasto podzielić na 4 części i kolejno wykładać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki/ keksówki o rozmiarze 34x12 mierzona po rancie
- pierwsza część bez dodatków
- druga część wymieszana z kakao
- trzecia część wymieszana z kisielem (osobiście dodałam jeszcze kilka kropel czerwonego barwnika)
- czwartą warstwą jest ciasto wymieszane z makiem.
Tak wyłożone warstwy ciasta przeciąć nożem wzdłuż foremki, po środku  co sprawi, że po upieczeniu uzyskamy ładny wzór z poszczególnych warstw.
Piec około 50 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180stopni.

  

2 komentarze: