Składniki:
1 kg surowej
słoniny bez skóry
1 duża
cebula
2-3 duże
ząbki czosnku
sól
majeranek około
1 łyżeczki
Przygotowanie:
Słoninę
pokroić w drobną kosteczkę u mnie akurat mielona, bo taką dostałam od mamy ze
świniobicia.
Włożyć do
garnka i wytapiać na nie dużym ogniu mieszając od czasu do czasu aby skwareczki
równo się wytapiały.
Jak już
skwareczki ładnie się wytopią i znacznie się zmniejszą , delikatnie zarumienią
wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę oraz po chwili zmiażdżone ząbki czosnku.
Gdy cebulka się
zarumieni wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać majeranek oraz większą szczyptę
soli.
Zawsze gdy
robię większą ilość smalcu wtedy gorący wlewam do słoików i zakręcam wieczka.
Idealny do
smażenia, jako okrasa do kapusty.
Jest też
pewna zasada, że gdy już przelejemy smalec w docelowe naczynia nie powinno się
go ruszać aż do wystudzenia w przeciwnym razie smalec może robić się
kaszkowaty.
Ja uwielbiam
kanapki ze smalcem w towarzystwie ogórka kiszonego lub małosolnego.
Pyszny ,skorzystam z przepisu,dziekuje
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń