sobota, 29 kwietnia 2017

Domowy smalec z majerankiem i cebulką



Składniki:

1 kg surowej słoniny bez skóry
1 duża cebula
2-3 duże ząbki czosnku
sól
majeranek około 1 łyżeczki

Przygotowanie:

Słoninę pokroić w drobną kosteczkę u mnie akurat mielona, bo taką dostałam od mamy ze świniobicia.
Włożyć do garnka i wytapiać na nie dużym ogniu mieszając od czasu do czasu aby skwareczki równo się wytapiały.
Jak już skwareczki ładnie się wytopią i znacznie się zmniejszą , delikatnie zarumienią wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę oraz po chwili zmiażdżone ząbki czosnku.
Gdy cebulka się zarumieni wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać majeranek oraz większą szczyptę soli.
Zawsze gdy robię większą ilość smalcu wtedy gorący wlewam do słoików i zakręcam wieczka.
Idealny do smażenia, jako okrasa do kapusty.

Jest też pewna zasada, że gdy już przelejemy smalec w docelowe naczynia nie powinno się go ruszać aż do wystudzenia w przeciwnym razie smalec może robić się kaszkowaty.

Ja uwielbiam kanapki ze smalcem w towarzystwie ogórka kiszonego lub małosolnego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz