wtorek, 2 maja 2017

Majowa zupa z pokrzywą



U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą 

Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka lub udko
2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy
3 marchewki
3-4 ziemniaki
kawałek selera
kawałek białej części pora
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
śmietanka 30%
2 spore łyżki masła
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Zebraną pokrzywę przelać gorącą wodą na sicie, po czym pokroić.
Na patelni rozgrzać masło dodać drobno pokrojony czosnek wraz z drobno posiekaną cebulką, chwilkę podsmażyć. Dodać na patelnię pokrojoną pokrzywę lekko posolić i dusić razem kilka minut. Odstawić.
Z około 1,5 litra wody, mięsa i warzyw łącznie z przyprawami ugotować wywar.
Gdy mięso i warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut.
Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę.
Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach.


1 komentarz: