U mnie
dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka lub udko
2 spore
szklanki młodych czubków z pokrzywy
3 marchewki
3-4 ziemniaki
kawałek selera
kawałek białej części pora
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
śmietanka 30%
2 spore łyżki masła
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
3 marchewki
3-4 ziemniaki
kawałek selera
kawałek białej części pora
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
śmietanka 30%
2 spore łyżki masła
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Zebraną pokrzywę przelać gorącą wodą na sicie, po czym pokroić.
Na patelni rozgrzać masło dodać drobno pokrojony czosnek wraz z drobno posiekaną cebulką, chwilkę podsmażyć. Dodać na patelnię pokrojoną pokrzywę lekko posolić i dusić razem kilka minut. Odstawić.
Z około 1,5 litra wody, mięsa i warzyw łącznie z przyprawami ugotować wywar.
Gdy mięso i
warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut.
Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę.
Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach.
Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę.
Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń