środa, 31 maja 2017

Młoda kapusta na słodko-kwaśno




Składniki:

1 duża główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
3 łyżki smalcu
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
pieprz czarny do smaku
2 łyżki octu spirytusowego 10%

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka.
Do kapusty dodać od razu smalec, sól, cukier, oraz ziele angielskie zalać 2 szklankami gorącej wody, gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać również ocet. Wymieszać i całość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania odlać nieco wody jeśli nie zdążyła odparować, dodać pieprz do smaku oraz drobno poszatkowany koperek. Jeszcze chwilę gotować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać na ciepło




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz