Składniki:
1 duża
główka młodej kapusty
1 pęczek
koperku
3 łyżki
smalcu
3-4 ziarna
ziela angielskiego
3-4 łyżki
cukru
1 łyżeczka
soli
pieprz
czarny do smaku
2 łyżki octu
spirytusowego 10%
Przygotowanie:
Kapustę
drobno poszatkować, włożyć do garnka.
Do kapusty
dodać od razu smalec, sól, cukier, oraz ziele angielskie zalać 2 szklankami
gorącej wody, gotować. Po około 10 minutach gotowania dodać również ocet.
Wymieszać i całość gotować do miękkości.
Pod koniec
gotowania odlać nieco wody jeśli nie zdążyła odparować, dodać pieprz do smaku
oraz drobno poszatkowany koperek. Jeszcze chwilę gotować. Ewentualnie jeszcze
doprawić. Podawać na ciepło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz