środa, 31 maja 2017

Kluski kładzione




Składniki:

300g mąki pszennej
4 łyżeczki masła
1 jajko+ 2 żółtka
100ml zimnej wody
szczypta soli do ciasta
3 łyżki oliwy i łyżeczka soli do wody, do gotowania klusek

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, miękkie masło, sól oraz wodę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką aby powstało ładne, elastyczne i dobrze napowietrzone ciasto.
Przygotowane ciasto przełożyć na płaski talerz obiadowy i maczaną w wodzie  łyżką zrzucać na wrzątek kluseczki.
Chwilę gotować.
Kluseczki można podawać z mięsnymi sosami, okraszone podsmażonym boczkiem a nawet z owocami.





4 komentarze:

  1. Kocham takie kluski. Kiedyś próbowałam zrobić jednak mi się nie udały. Czy uda mi się z mąką orkiszową?
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z orkiszową.Nie mniej jednak można spróbować.Dla tej mąki mogą być trochę inne proporcje wody. Daj znać jeśli spróbujesz jak wyszły :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń