Składniki:
300g mąki
pszennej
4 łyżeczki
masła
1 jajko+ 2 żółtka
100ml zimnej
wody
szczypta soli
do ciasta
3 łyżki
oliwy i łyżeczka soli do wody, do gotowania klusek
Przygotowanie:
Mąkę wsypać
do miski, dodać jajka, miękkie masło, sól oraz wodę.
Wszystko
razem dokładnie wymieszać łyżką aby powstało ładne, elastyczne i dobrze napowietrzone
ciasto.
Przygotowane
ciasto przełożyć na płaski talerz obiadowy i maczaną w wodzie łyżką zrzucać na wrzątek kluseczki.
Chwilę
gotować.
Kluseczki
można podawać z mięsnymi sosami, okraszone podsmażonym boczkiem a nawet z
owocami.
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje, pozdrawiam serdecznie
UsuńKocham takie kluski. Kiedyś próbowałam zrobić jednak mi się nie udały. Czy uda mi się z mąką orkiszową?
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Nie próbowałam z orkiszową.Nie mniej jednak można spróbować.Dla tej mąki mogą być trochę inne proporcje wody. Daj znać jeśli spróbujesz jak wyszły :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń