sobota, 3 czerwca 2017

Ciasto bananowe bez pieczenia, na zimno



Pyszne, bananowe ciasto idealny deser na upalny dzień




Składniki:

700g jogurtu bananowego
250g serka mascarpone
3 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta
7-8 bananów
360g herbatników czekoladowych
70g masła

Przygotowanie:

Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozdrobnić  kulką do ciasta w misce dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, wylepić dno tortownicy wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Forma kwadratowa 25cmx25cm z otwieranym rantem.
3 galaretki rozpuścić w 300ml gorącej wody. Serek zmiksować wraz z jogurtami. 2-3 banany pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny aby banan nie ściemniał, połączyć z jogurtami, dodać wystudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Ja dodatkowo jeszcze obłożyłam wcześniej brzeg ciasta bananem w plasterkach również skropionym cytryną.
Na stężonej masie ułożyć skropione cytryną plasterki banana i zalać tężejącą galaretką (2sztuki), pomniejszając ilość wody o 100ml każda=800ml.
Ciasto schłodzić przed podaniem najlepiej przez całą noc.




3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho, na takie ciepłe dni jest idealne

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas często takie ciasto gości w letniej porze. Tyle że ja miksuję banany z jogurtem i dodaję żelatyny a na wierzchu to samo. Nie znudziło nam się jeszcze:-)

    OdpowiedzUsuń