Pyszne, bananowe ciasto
idealny deser na upalny dzień
Składniki:
700g jogurtu
bananowego
250g serka mascarpone
3 galaretki o
smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta
7-8 bananów
360g
herbatników czekoladowych
70g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka
zmiksować w malakserze lub rozdrobnić
kulką do ciasta w misce dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto,
wylepić dno tortownicy wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w
lodówce. Forma kwadratowa 25cmx25cm z otwieranym rantem.
3 galaretki
rozpuścić w 300ml gorącej wody. Serek zmiksować wraz z jogurtami. 2-3 banany pokroić w kosteczkę
skropić sokiem z cytryny aby banan nie ściemniał, połączyć z jogurtami, dodać
wystudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony spód
ciasteczkowy.
Ja dodatkowo
jeszcze obłożyłam wcześniej brzeg ciasta bananem w plasterkach również
skropionym cytryną.
Na stężonej
masie ułożyć skropione cytryną plasterki banana i zalać tężejącą galaretką (2sztuki),
pomniejszając ilość wody o 100ml każda=800ml.
Ciasto schłodzić
przed podaniem najlepiej przez całą noc.
Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, na takie ciepłe dni jest idealne
OdpowiedzUsuńU nas często takie ciasto gości w letniej porze. Tyle że ja miksuję banany z jogurtem i dodaję żelatyny a na wierzchu to samo. Nie znudziło nam się jeszcze:-)
OdpowiedzUsuń