Dziś częstuję Was pysznym chlebem, który zawsze się udaje.
Do jego
wypieku użyłam mąki krupczatki od Młyny Stoisław.
Idealnie się
do niego nadaje. Chleb długo utrzymuje świeżość, ma idealną strukturę
i jeśli
dołożycie swoich ulubionych nasion/ziaren będzie, to Wasz ulubiony chleb.
Składniki:
0,5kg mąka
krupczatka Młyny Stoisław
25g świeże
drożdże
0,5litra
ciepłej ale nie gorącej wody
1 łyżka
oleju
1 łyżka
cukru
2 małe
łyżeczki soli
0,5szklanki
otręby owsiane Młyny Stoisław + do obsypania foremki
Dodatkowo: po 3 łyżki siemię lniane, pestki
dyni, pestki słonecznika, sezamu wg
uznania.
Przygotowanie:
Mąkę, otręby,
nasiona oraz sól wsypać do miski. W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie z
dodatkiem cukru rozprowadzić drożdże. Połączyć z suchymi składnikami, chwilę
wyrabiać do dokładnego połączenia składników i aby ciasto nieco napowietrzyć.
Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
W między
czasie przygotować foremkę, posmarować olejem i obsypać otrębami.
Po wymaganym
czasie ciasto na chleb przełożyć do foremki, odstawić jeszcze na 20 minut. W
tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać do 190stopni. Wstawić chleb do nagrzanego
piekarnika i piec 50minut. Kroić chleb po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz