środa, 28 czerwca 2017

Chleb codzienny z ziarnami na krupczatce



Dziś częstuję Was pysznym chlebem, który zawsze się udaje.
Do jego wypieku użyłam mąki krupczatki od Młyny Stoisław.
Idealnie się do niego nadaje. Chleb długo utrzymuje świeżość, ma idealną strukturę
i jeśli dołożycie swoich ulubionych nasion/ziaren będzie, to Wasz ulubiony chleb.

Składniki:

25g świeże drożdże
0,5litra ciepłej ale nie gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru
2 małe łyżeczki soli
0,5szklanki otręby owsiane Młyny Stoisław + do obsypania foremki
Dodatkowo: po 3 łyżki siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezamu wg
uznania.

Przygotowanie:

Mąkę, otręby, nasiona oraz sól wsypać do miski. W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozprowadzić drożdże. Połączyć z suchymi składnikami, chwilę wyrabiać do dokładnego połączenia składników i aby ciasto nieco napowietrzyć.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
W między czasie przygotować foremkę, posmarować olejem i obsypać otrębami.
Po wymaganym czasie ciasto na chleb przełożyć do foremki, odstawić jeszcze na 20 minut. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać do 190stopni. Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika i piec 50minut. Kroić chleb po wystudzeniu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz