Rodzina jest
dla mnie najważniejsza więc gdy przygotowuję potrawy lub piekę ciasta dla moich
bliskich zawsze staram się używać sprawdzonych
i dobrych produktów.
I tak jest i
tym razem.
Do ciasta,
które przygotowałam do pysznej masy budyniowej, którą przełożone jest ciasto
użyłam mąki pszennej od Młyny Stoisław, który posiada naprawdę bogatą ofertę .
Ciasto jest
proste w przygotowaniu i gdyby nie czas chłodzenia , to byłoby jednym z
najszybszych ciast jakie do tej pory robiłam. Kremowe, przełożone masą krówkową
oraz budyniową i herbatnikami a dla przełamania słodkości dodałam domowy dżem z czarnej porzeczki.
Składniki:
400g herbatników(dużych)
typu petit beurre
1 puszka
masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g)
400g
śmietany kremówki 36%
1
śmietan-fix
1 tabliczka
gorzkiej czekolady 100g
1 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: domowy dżem z czarnej porzeczki
Masa
budyniowa:
500 ml mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej Młyny Stoisław
3/4 kostki miękkiego masła
Przygotowanie:
W szklance zimnego mleka rozprowadzić obie mąki+ żółtka. Resztę mleka
zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowany budyń mieszając zagotować.
Wystudzić. Masło dokładnie utrzeć mikserem na gładki krem dodając porcjami zimny
budyń.
Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 24x30cm wyłożyć folią spożywczą/stretch. Na niej wyłożyć pierwszą warstwę
herbatników. Na nich rozsmarować masę krówkową. Jeśli byłaby zbyt zwarta można
wstawić puszkę na kilka minut do garneczka z gorącą wodą. Na masę ułożyć drugą
warstwę herbatników, na której rozsmarować dżem z czarnej porzeczki a nim
wyłożyć przygotowaną wcześniej masę budyniową. I znów kolejna warstwa
herbatników. Ostatnią warstwą, na samej górze jest ubita śmietana z łyżką cukru
pudru z dodatkiem śmietan-fixu.
Do dekoracji ciasta posypać potartą gorzką
czekoladą.
Ciasto przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc wtedy masy
będą bardziej zwarte a herbatniki dadzą łatwo się pokroić.
Mogłabym zjeść całą blachę takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie
UsuńW masie budyniowej brakuje cukru 😠
OdpowiedzUsuńJa nie dodawałam cukru ze względu na słodycz masy krówkowej, która jest już bardzo słodka. Ale jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto, nie widzę problemu aby dodać cukier do masy.Pozdrawiam
UsuńJakie wymiary ma blaszka?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam przepis, blaszka o wymiarach 30x24cm. Pozdrawiam
UsuńWay cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the site is really good.
OdpowiedzUsuńVery nice post. I just stumbled upn your blog and wjshed too say that I have trly enjoyed browsing your blog posts.
OdpowiedzUsuńAfter all I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!
When someone writes an post he/she retains the image of
OdpowiedzUsuńa user in his/her brain that how a user can be aware of it.
Therefore that's why this post is great. Thanks!
Excellent blog you have here but I was wanting to know if you knew of any message boards that
OdpowiedzUsuńcover the same topics talked about in this article?
I'd really like to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest.
If you have any suggestions, please let me know. Thank you!
Same dobroci u Ciebie 😀👍
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto <3
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje, pozdrawiam :)
Usuń