poniedziałek, 26 czerwca 2017

3bit, ciasto bez pieczenia




Rodzina jest dla mnie najważniejsza więc gdy przygotowuję potrawy lub piekę ciasta dla moich bliskich zawsze staram się używać  sprawdzonych i dobrych produktów.
I tak jest i tym razem.
Do ciasta, które przygotowałam do pysznej masy budyniowej, którą przełożone jest ciasto użyłam mąki pszennej od Młyny Stoisław, który posiada  naprawdę bogatą ofertę .
Ciasto jest proste w przygotowaniu i gdyby nie czas chłodzenia , to byłoby jednym z najszybszych ciast jakie do tej pory robiłam. Kremowe, przełożone masą krówkową oraz budyniową i herbatnikami a dla przełamania słodkości  dodałam domowy dżem z czarnej porzeczki.

Składniki:

400g herbatników(dużych) typu petit beurre
1 puszka masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g)
400g śmietany kremówki 36%
1 śmietan-fix
1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g
1 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: domowy dżem z czarnej porzeczki

Masa budyniowa:

500 ml mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej Młyny Stoisław
3/4 kostki miękkiego masła

Przygotowanie:

W szklance zimnego mleka rozprowadzić obie mąki+ żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowany budyń mieszając zagotować. Wystudzić. Masło dokładnie utrzeć mikserem na gładki krem dodając porcjami zimny budyń.

Przygotowanie:

Blaszkę o wymiarach 24x30cm wyłożyć folią spożywczą/stretch. Na niej wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na nich rozsmarować masę krówkową. Jeśli byłaby zbyt zwarta można wstawić puszkę na kilka minut do garneczka z gorącą wodą. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników, na której rozsmarować dżem z czarnej porzeczki a nim wyłożyć przygotowaną wcześniej masę budyniową. I znów kolejna warstwa herbatników. Ostatnią warstwą, na samej górze jest ubita śmietana z łyżką cukru pudru z dodatkiem śmietan-fixu. 
Do dekoracji ciasta posypać potartą gorzką czekoladą. 
Ciasto przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc wtedy masy będą bardziej zwarte a herbatniki dadzą łatwo się pokroić.





15 komentarzy:

  1. Mogłabym zjeść całą blachę takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W masie budyniowej brakuje cukru 😠

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodawałam cukru ze względu na słodycz masy krówkowej, która jest już bardzo słodka. Ale jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto, nie widzę problemu aby dodać cukier do masy.Pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam przepis, blaszka o wymiarach 30x24cm. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the site is really good.

    OdpowiedzUsuń
  5. Very nice post. I just stumbled upn your blog and wjshed too say that I have trly enjoyed browsing your blog posts.
    After all I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    OdpowiedzUsuń
  6. When someone writes an post he/she retains the image of
    a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
    Therefore that's why this post is great. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  7. Excellent blog you have here but I was wanting to know if you knew of any message boards that
    cover the same topics talked about in this article?
    I'd really like to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  8. Same dobroci u Ciebie 😀👍

    OdpowiedzUsuń
  9. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń