Potrójnie truskawkowe ciasto bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i świetnie smakuje. Idealne również w wersji malinowej.
Składniki:
600g
truskawek + truskawki na górę
600ml
śmietany kremówki 30% - 36%
2-3 łyżki
cukru pudru
3 galaretki
truskawkowe
5 łyżeczek
żelatyny
Dodatkowo: biszkopty podłużne lub okrągłe
wg uznania. U mnie biszkopciki jaśki z przełożeniem owocowym. Można również
wyłożyć piankę na upieczonym wcześniej biszkopcie lub zupełnie pominąć spód i
przygotować ciasto na nieco mniejszej blaszce lub tortownicy.
Przygotowanie:
Biszkopty
ułożyć na blaszce, będzie to spod naszego ciasta.
Truskawki
zmiksować.
Jedną
galaretkę + żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.
Śmietanę
kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Przygotowaną galaretkę dodać do zmiksowanych
truskawek, wymieszać. Lekko wystudzone dodać do ubitej śmietany. Wszystko razem
dokładnie wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Schłodzić. W
między czasie przygotować 2 galaretki w pomniejszonej ilości wody (2 galaretki
/ 800ml gorącej wody) i zalać stężone już ciasto. Wymiary blaszki 25cmx35cm
pychotka
OdpowiedzUsuńjakie owoce mozna dac zamiast truskawek?
OdpowiedzUsuńMyślę, że maliny czy borówka też da radę :) Pozdrawiam
Usuń