czwartek, 15 czerwca 2017

Ciasto truskawkowe bez pieczenia, pianka truskawkowa





Potrójnie truskawkowe ciasto bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i świetnie smakuje. Idealne również w wersji malinowej.


Składniki:

600g truskawek + truskawki na górę
600ml śmietany kremówki 30% - 36%
2-3 łyżki cukru pudru
3 galaretki truskawkowe
5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo: biszkopty podłużne lub okrągłe wg uznania. U mnie biszkopciki jaśki z przełożeniem owocowym. Można również wyłożyć piankę na upieczonym wcześniej biszkopcie lub zupełnie pominąć spód i przygotować ciasto na nieco mniejszej blaszce lub tortownicy.

Przygotowanie:

Biszkopty ułożyć na blaszce, będzie to spod naszego ciasta.
Truskawki zmiksować.
Jedną galaretkę + żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Przygotowaną galaretkę dodać do zmiksowanych truskawek, wymieszać. Lekko wystudzone dodać do ubitej śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Schłodzić. W między czasie przygotować 2 galaretki w pomniejszonej ilości wody (2 galaretki / 800ml gorącej wody) i zalać stężone już ciasto. Wymiary blaszki 25cmx35cm




3 komentarze: