wtorek, 6 czerwca 2017

Banany w cieście




Mamy czerwiec i zaczął się sezon na truskawki.
A u Nas dzisiaj na przekór, no może nie na przekór a za namową młodszego syna i promocyjna cena skłoniła mnie do przygotowania tego pysznego deseru jakim są banany w cieście z dodatkiem wiórków kokosowych.
Przygotowanie tego deseru zajmie nam kilka minut, chrupiąca panierka i kremowe wnętrze przypadnie do smaku każdemu łasuchowi

Składniki:

5 bananów
250ml mleka 3,2%
250g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru + do posypania
szczypta soli
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Z mleka, jajek, mąki i dodatku cukru i soli zmiksować gładkie ciasto.
Powinno być nieco bardziej gęste niż na naleśniki.
Banany obrać i pokroić na 3 części, zanurzać w cieście, posypywać nad talerzykiem wiórkami kokosowymi. Olej rozgrzać w nie za wysokim garneczku, ja smażyłam na głębszej patelni, na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać najlepiej na metalową kratkę wtedy ciasto nie zmięknie i będzie dłużej chrupiące.




3 komentarze:

  1. Oj tak, takie banany to czysta poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam banany w cieście, ale nigdy ich sama nie robiłam... Już podkradam przepis i zrobię w tym tygodniu ������

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany w cieście?
    Poproszę!
    :)

    OdpowiedzUsuń