Mamy
czerwiec i zaczął się sezon na truskawki.
A u Nas
dzisiaj na przekór, no może nie na przekór a za namową młodszego syna i
promocyjna cena skłoniła mnie do przygotowania tego pysznego deseru jakim są
banany w cieście z dodatkiem wiórków kokosowych.
Przygotowanie tego deseru zajmie nam kilka minut, chrupiąca
panierka i kremowe wnętrze przypadnie do smaku każdemu łasuchowi
Składniki:
5 bananów
250ml mleka 3,2%
250g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru + do posypania
szczypta soli
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Z mleka,
jajek, mąki i dodatku cukru i soli zmiksować gładkie ciasto.
Powinno być nieco
bardziej gęste niż na naleśniki.
Banany obrać
i pokroić na 3 części, zanurzać w cieście, posypywać nad talerzykiem wiórkami
kokosowymi. Olej rozgrzać w nie za wysokim garneczku, ja smażyłam na głębszej
patelni, na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać najlepiej na metalową kratkę
wtedy ciasto nie zmięknie i będzie dłużej chrupiące.
Oj tak, takie banany to czysta poezja smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam banany w cieście, ale nigdy ich sama nie robiłam... Już podkradam przepis i zrobię w tym tygodniu ������
OdpowiedzUsuńBanany w cieście?
OdpowiedzUsuńPoproszę!
:)