Sałatka,
która pysznie smakuje i świetnie wygląda nie tylko na świątecznym stole
Składniki:
1 duży
słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy)
3 duże
ziemniaki
4 ogórki
konserwowe
3 marchewki
300g fileta
z piersi kurczaka
4 jajka
100-150g
żółtego sera
Majonez oraz
jogurt typu greckiego w równych proporcjach
Pęczek szczypiorku
oraz koperku
Sól, pieprz
oraz przyprawa do drobiu
Przygotowanie:
Filet z
kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć na niewielkiej ilości
oliwy. Nie za długo aby mięso nie zrobiło się suche. Odstawić do wystudzenia.
Pieczarki
odsączyć z zalewy.
Marchew i ziemniaki
ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać.
Jajka
ugotować na twardo.
Ziemniaki,
jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde
osobno)
Marchewkę
oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Koperek i
szczypiorek drobniutko posiekać .
Majonez oraz
jogurt wymieszać w równych porcjach.
Tortownicę (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak
przygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki. Ilości oczywiście możemy
dowolnie modyfikować.
W mojej
sałatce np. nie ma kukurydzy ale spokojnie można dołożyć dodatkową warstwę.
Ułożenie:
Jako
pierwsze ułożyć pieczarki ogonkami do góry, obficie posypać posiekanym
koperkiem oraz szczypiorkiem.
Następnie marchewka,
lekko posolić dodać pieprz, cienko posmarować majonezem i lekko docisnąć
Kolejna
warstwa - starte ziemniaki, sól, pieprz
oraz cienka warstwa majonezu
5 warstwa mięso, docisnąć, posmarować
cienko majonezem
6 warstwa ogórki, docisnąć, posmarować
cienko majonezem
7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć,
posmarować cienko majonezem
Na koniec
starty żółty ser, docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość
przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi
dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, delikatnie zdjąć
obręcz tortownicy, usunąć folię i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz