sobota, 27 maja 2017

Sałatka grzybowa polana


 Sałatka, która pysznie smakuje i świetnie wygląda nie tylko na świątecznym stole
 

Składniki:

1 duży słoiczek marynowanych pieczarek ok.450g (bez zalewy)
3 duże ziemniaki
4 ogórki konserwowe
3 marchewki
300g fileta z piersi kurczaka
4 jajka
100-150g żółtego sera
Majonez oraz jogurt typu greckiego w równych proporcjach
Pęczek szczypiorku oraz koperku
Sól, pieprz oraz przyprawa do drobiu

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Nie za długo aby mięso nie zrobiło się suche. Odstawić do wystudzenia.
Pieczarki odsączyć z zalewy.
Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić a następnie obrać.
Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach ( każde osobno)
Marchewkę oraz ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Koperek i szczypiorek drobniutko posiekać .
Majonez oraz jogurt wymieszać w równych porcjach.
Tortownicę  (24-25cm) wyłożyć folią spożywczą i do tak przygotowanej formy kolejno układać warstwy sałatki. Ilości oczywiście możemy dowolnie modyfikować.
W mojej sałatce np. nie ma kukurydzy ale spokojnie można dołożyć dodatkową warstwę.

Ułożenie:

Jako pierwsze ułożyć pieczarki ogonkami do góry, obficie posypać posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem.
Następnie marchewka, lekko posolić dodać pieprz, cienko posmarować majonezem i lekko docisnąć
Kolejna warstwa -  starte ziemniaki, sól, pieprz oraz cienka warstwa majonezu
5 warstwa mięso, docisnąć, posmarować cienko majonezem
6 warstwa ogórki, docisnąć, posmarować cienko majonezem
7 warstwa jajka, sól, pieprz, docisnąć, posmarować cienko majonezem
Na koniec starty żółty ser, docisnąć, posmarować cienko majonezem.
Całość przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć folię i dowolnie udekorować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz