Ten torcik
piekłam już wiele razy najczęściej dla znajomych i rodziny.
Tym razem
przygotowałam go na Dzień Matki. Jest pyszny i elegancki idealny na takie
święto.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
0,5szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mikserem ubić białka z cukrem na puszystą
masę. Dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao.
Delikatnie wmieszać do ciasta już za pomocą łyżki. Przełożyć na wyłożoną
papierem do pieczenia blaszkę ( tylko dno)roz.25-26cm
Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez
około 15 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu zostawić
założoną obręcz tortownicy, lekko nasączyć
sokiem brzoskwiniowym.
Dodatkowo:
2 opakowania rurek waflowych z gorzką
czekoladą+ kilka dodatkowych( kupuję w Kauflandzie )
1 puszka brzoskwiń
Dowolne dekoracje
Masa kremowa:
600ml śmietany kremówki36%
250 ml likieru jajecznego adwokat
150g prawdziwego masła
6 łyżeczek żelatyny - w 1/3szklanki gorącej wody
80g cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotować /odsączyć brzoskwinie, powinno
być około 6-7 połówek
Następnie przygotować żelatynę, dokładnie
wymieszać i odstawić.
W między czasie ubić śmietankę na sztywno. W
osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem.
Do likieru dodać letnią żelatynę i również
dodać do utartego masła, do tego ubitą śmietanę. Razem zmiksować.
Na blat biszkoptowy wyłożyć 1/3 porcji przygotowanej
masy następnie 4-5 połówki brzoskwiń brzuszkami do góry, lekko dociskając
owoce.Środek pozostawić wolny.
Dookoła, przy obręczy ułożyć rurki waflowe.
Środek wyłożyć/ przykryć brzoskwinie
pozostałą masą( odłożyć z 3 łyżki do dekoracji) i wyrównać.
Dowolnie udekorować.
Wskazówka;
Ciasto zawsze chłodzę przez całą noc w
lodówce wtedy bardzo ładnie daje się pokroić na porcje.
Po upieczeniu nie zdejmuję papieru ze spodu
biszkoptu, dopiero gdy jest już gotowy do przełożenia na paterę.
Z masą trzeba postępować dość szybko aby nie
zdążyła za bardzo stężeć zanim położymy górną warstwę.
Źródło inspiracji: Moje pasje
Ja mistrzem pieczenia nie jestem dlatego doceniam takie przepisy ! Pięknie się prezentuje... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń