środa, 5 kwietnia 2017

Bakaliowy mazurek



Składniki na kruche ciasto:

70g migdałów, drobno zmielonych na mączkę 
300g mąki pszennej
90g cukru pudru
200g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Nie zagniatać zbyt długo tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Wyciąć dowolne kształty mazurka. Upiec blaty w 180stopniach około 15 minut. Ciasto powinno być blade.

Składniki na rozetki wokół mazurka:

150g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 jajka
250g mąki pszennej
50g migdałów, drobno zmielonych na mączkę 

Dodatkowo:
Masa kajmakowa gotowa w puszce
Powidła śliwkowe, u mnie domowe
Dowolne bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać.
Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z kruchego ciasta, wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C około 15 minut i piec na złoty kolor.

Masa kajmakowa
Masę kajmakową rozgrzać wyłożyć na wcześniej upieczone i wystudzone blaty , wysmarowane powidłami. Dowolnie dekorować bakaliami.
Mazurki najlepiej smakują po 3 a nawet po 4 dniach od upieczenia. Także spokojnie można przygotować je już wcześniej przed świętami.






Inspiracja Kuchnia Lidla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz