Składniki na kruche ciasto:
70g migdałów, drobno zmielonych na
mączkę
300g mąki pszennej
90g cukru pudru
200g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść szybko
ciasto. Nie zagniatać zbyt długo tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto
schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość
około 5mm. Wyciąć dowolne kształty mazurka. Upiec blaty w 180stopniach około 15
minut. Ciasto powinno być blade.
Składniki na rozetki wokół mazurka:
150g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 jajka
250g mąki pszennej
50g migdałów, drobno zmielonych na mączkę
Dodatkowo:
Masa kajmakowa gotowa w puszce
Powidła śliwkowe, u mnie domowe
Dowolne bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać
jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać.
Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z kruchego ciasta, wyciskać
szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 180-190°C około 15 minut i piec na złoty kolor.
Masa kajmakowa
Masę kajmakową rozgrzać wyłożyć na wcześniej upieczone i wystudzone blaty ,
wysmarowane powidłami. Dowolnie dekorować bakaliami.
Mazurki najlepiej smakują po 3 a nawet po 4 dniach od upieczenia. Także
spokojnie można przygotować je już wcześniej przed świętami.
Inspiracja Kuchnia Lidla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz