czwartek, 21 lipca 2016

Wiśnie deserowe

Błyszczące, jędrne wiśnie do deserów, gofrów, tostów a przy okazji pyszny sok.

Składniki:
3 kg wiśni
3 kg cukru

Wykonanie:
Wiśnie wydrylować, zasypać połową ilości cukru, zostawić najlepiej przez noc w chłodnym miejscu.
Na drugi dzień  zagotować i bardzo delikatnie zamieszać wiśnie.
Odlać większość soku i zasypać ponownie wiśnie pozostałym cukrem po czym odstawić na kolejne kilka godzin. Po tym czasie znów zagotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, lekko mieszając. Odlać część soku a wiśnie poukładać do słoiczków i pasteryzować około 10 minut. Tak samo postąpić z sokiem, przelać do słoiczków lub buteleczek i pasteryzować.


1 komentarz:

  1. Heya excellent website! Does running a blog like this
    require a massive amount work? I've no expertise in coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
    I know this is off topic nevertheless I simply wanted to ask.
    Thanks a lot!

    OdpowiedzUsuń