wtorek, 5 lipca 2016

Pierogi z jagodami



W tym roku wybraliśmy się na popołudniowy wypad do lasu na jagody. I faktycznie było ich sporo tylko moi pomocnicy już każdy po litrze miał dosyć zbierania.  Ale i tak z pomocą brata przywiozłam do domu 4 litry. Część poszło w słoiczki cześć do bezpośredniego zjedzenia i wystarczyło jeszcze nieco do pierogów, które bardzo lubimy.
Gdzieś ostatnio czytałam, że ciasto na pierogi dobrze współpracuje z mąką i maślanką. Postanowiłam więc wypróbować i powiem Wam, że wyszły bardzo smaczne. Ciasto ładnie się wałkuje, jest sprężyste i dobrze się lepi.

Składniki:

500g mąki pszennej u mnie poznańska
ok.450ml. maślanki

ok. 400g jagód + 2-3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski dodać maślankę, wyrobić gładkie ciasto. Czasami bywa tak, że trzeba dodać mąki lub nieco więcej maślanki. Wszystko zależy ile „weźmie” mąka.
Odstawić na paręnaście minut, po czym podsypać nieco mąką i rozwałkować.
Szklanką wycinać krążki, na które nakładać posypane cukrem jagody i zlepić.
Gotować w nieco posolonej wodzie ok.2 minuty od wypłynięcia pierogów.
My zajadamy polane masełkiem lub ze śmietanką i cukrem.






4 komentarze:

  1. Ale wspaniale wyglądają, uwielbiam pierogi na słodko. Takie podane ze śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć pierogi wyszły bardzo smaczne, to u mnie chłopaki wolą bardziej z mięsem ;) A jagody najlepiej same z cukrem :)

      Usuń
  2. Ja jestem leń to raz, a dwa nie mam kiedy iść na jagody, a więc dałam zarobić sąsiadce. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu dawno nie byłam na jagodach. W zeszłym roku również kupiłam ale tym razem za namową brata razem się wybraliśmy :) Pozdrawiam

      Usuń