czwartek, 7 lipca 2016

Drożdżowe placuszki z owocami





Już drugi dzień nie było żadnego słodkiego wypieku w domu i domownicy już rozpoczęli poszukiwania czegoś słodkiego po szafkach.  A że czasowo ostatnio średnio wyrabiam w miedzy czasie przygotowywania obiadu zarobiłam ciasto na placuszki. Wakacyjny  czas spędzamy w domu na wsi więc owoce mam pod ręką i tak powstał ten pyszny duet.

Składniki:

2 i ½ szklanki mąki pszennej
2 jaja
1i ½  szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Owoce, u mnie porzeczka ok. 2 garści ale równie dobrze smakują solo

Wykonanie:

Przesianą mąkę wsypać do wyższej miski. Mleko lekko podgrzać wbić do niego jajka, rozmieszać, dodać pokruszone drożdże oraz cukier i sól.  Dokładnie wymieszać i połączyć z mąką.  Znów wymieszać do połączenia produktów. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta.  Po tym czasie owoce można wmieszać do ciasta i porcjami, łyżką wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. 






2 komentarze:

  1. U mnie podobne wczoraj były na deser, lubię takie szybkie słodkości. :)

    OdpowiedzUsuń